Dit is een hulpmiddel voor al die hengelaars die moeite hebben met het vangen van een grote karper. Is het niet enerverend om telkens als je een mooie aanbeet hebt, je toch tevreden moet zijn met een klein exemplaar.
Grote karpers vangen is niet moeilijk. Je moet enkel bereid zijn kennis op te doen, ook moet je geduldig te werk gaan. Doe kennis op door met karpervissers te praten, geloof geen cafépraat en wilde verhalen. Als je een water gevonden hebt waar je zou willen karperen, leer dan eerst de plaats kennen. Maak een wandeling, neem rustig de tijd en maak observaties of notities. Dit is wel bedoelt voor de echte karpervisser, degene die met passie en geduld gaat vissen.
Grote vissen houden zich meestal gedeisd op één plek tot ze op zoek gaan naar voedsel. Meestal nemen ze hiervoor steeds dezelfde route, omdat ze weten waar er iets te rapen valt. En het is geweten dat een karper veel voedsel nodig heeft om z’n lichaam op temperatuur te houden. Bij het maken van karperaas hou ik vooral rekening dat het licht verteerbaar is. Probeer altijd een zo natuurlijk mogelijke formule te vinden. Een vaste formule bestaat er echter niet omdat dit nogal afhangt van het water waar men vist. Als je weet welke flavours (geurstoffen) er veelvuldig gebruikt worden op bepaalde waters, probeer dan iets anders. Dit omdat de reeds gevangen karpers deze herkennen en daar wantrouwig om zijn. Ikzelf ben niet zo te vinden voor al die chemische geurstoffen, temeer omdat dit eigenlijk niet nodig is.
Eens je een goede plek gevonden hebt, kun je naar gelang deze voeren. Probeer de juiste hoeveelheid boilies te schatten. Hoe groter het water, des te meer boilies. Ook is het tijdstip van voederen héél belangrijk. De karpers eten zich normaal de buik vol zeer vroeg in de ochtend. Een echte karpervisser zal dan ook ’s nachts komen voederen. Doet hij dit regelmatig, dan zal deze voederplek tot de vaste route van de grote karper behoren.