blog placeholder

DRAAG ZORG VOOR JE LICHAAM, DAARIN WOONT JE ZIEL ! 

Angst is nefast voor de gezondheid

Het merendeel van de mensen leeft in angst; angst dat het geluk niet zal blijven duren, angst voor ziekte, angst voor een ongeluk, angst om diegene te verliezen die men lief heeft, angst voor een financiële opdoffer, angst voor wat morgen zal brengen.  

Deze angst verhindert ons niet alleen om volop te genieten van het huidig moment maar legt ook een zware druk op de gezondheid. 

De belangrijke rol van endocriene klieren

Verdriet, kwaadheid, piekeren, al deze negatieve gevoelsaspecten hebben een vernietigende werking op de endocriene klieren. 

De belangrijkste endocriene klieren zijn de schildklier, de hypofyse, de bijnier en de geslachtsnieren. 

De bijnier bv regelt de bloeddruk. Hevige gemoedsaandoeningen oefenen een negatieve werking uit op de bijnieren waardoor de bloeddruk stijgt.  Mensen met een driftig temperament zullen dus bijvoorbeeld eerder last hebben van vroege aderverkalking en bereiden zichzelf een weg voor naar hartzieken. 

Schildklieren remmen het verouderingsproces

Met allerlei crèmes, schoonheidsbehandelingen,  tot zelfs schoonheidsoperaties toe, trachten we de verschijnselen van het ouder worden tegen te gaan. We kleuren het haar om zo de vergrijzing te verstoppen.  Het zijn de schildklieren in de hals die het proces van ouder worden doen versnellen of vertragen. Bij een voortdurende opgewektheid zal deze schildklier het verouderingsproces afremmen en zal ons lichaam langer soepel, elastisch en stevig blijven. 

Hatha-yoga maakt niet alleen het lichaam soepel en sterk, maar brengt vooral evenwicht tussen lichaam en geest. 

Ademen is leven

Denk er eens even dieper over na : alles begint met die eerste adem, alles eindigt met de laatste ademzucht. Zonder water en zonder voedsel kan men nog uren/dagen leven, maar zonder adem …

Hatha-yoga leert je om via ademtechnieken tot volledige relaxatie te komen. Een deugd in deze hectische wereld. Een uurtje yoga is de week is dus veel meer dan een uurtje sporten, het is een uur van innerlijke rust, een uur om alles los te laten.  Tijdens zo’n sessie ben je met niets bezig, of dat is althans de bedoeling.  Onze juffrouw zegt altijd : het verleden is voorbij, dat komt niet meer terug;  de toekomst, die kennen we nog niet. We zitten hier in het nu, en hier en nu gaan we tot rust komen.     

Je hoeft geen atleet te zijn

Je hoeft niet soepel te zijn, dat word je wel door de regelmaat van je oefeningen. Ben je zo stijf als een plank, dat is geen reden om niet aan yoga te doen. De zachtheid waarmee de oefeningen worden opgebouwd en je lichaam klaargemaakt, zullen je verbaasd doen staan over wat je na enkele weken al kan.

 

DRAAG ZORG VOOR JE LICHAAM, HET IS HET HUIS VAN JE ZIEL.