blog placeholder

Laat ik beginnen met de zeggen dat rennen in het begin gewoon níet leuk is. Mensen die zeggen dat ze vanaf dag één huppelend de deur uitgingen liegen. De waarheid is dat hardlopen nogal wat doorzettingsvermogen en wilskracht vergt. Je gaat vloeken, boos worden en heel vaak op het punt staan om op te geven. Je gaat je afvragen waarom je hier in godsnaam aan begonnen bent en alle mensen die zweren dat hardlopen fantastisch is voor gek verklaren. Trust me, I’ve been there. Maar geloof me, als ík het kan, kan jij het ook. Iedereen kan rennen, maar er zijn wel enkele dingen waar je rekening mee moet houden. Dit zijn mijn tips:

 

  • Schoenen

Goede hardloopschoenen zijn erg belangrijk. En hier geldt: goedkoop is duurkoop. Ik ben begonnen met een paar van 35 euro en ik raad iedereen af hetzelfde te doen. Een goed paar schoenen maakt een enorm verschil, het rent een stuk lekkerder en je kunt er veel blessures en vervelende blaren mee voorkomen. Je kunt het beste naar een gespecialiseerde runningstore gaan waar ze een loopband hebben. Zij kunnen kijken naar de afwikkeling van je voeten en zien vaak meteen of je eventueel een correctiezooltje nodig hebt.

  • Loop niet te hard van stapel

Hoe frustrerend het ook is; rennen moet je echt rustig opbouwen. Wissel joggen en wandelen af en bouw het zo rustig op. Een programma zoals Evy kan je hier bij helpen.

  • Kleding

Het maakt een enorm verschil of je rent in een hardlooplegging of een baggy joggingbroek. Hardloopkleding zorgt voor een betere afvoer van e transpiratie wat het rennen een stuk comfortabeler maakt. En laten we eerlijk zijn: het ziet er ook een stuk leuker uit J Hardloopkleding hoeft overigens niet duur te zijn, bij winkels als Decathlon en H&M krijg je prima hardloopoutfits.

  • Muziek

Wat mij betreft is muziek tijdens het rennen onmisbaar, ik zorg er altijd voor dat mijn playlist up to date is en dat mijn mp3 speler opgeladen is. Het is voor mij een enorme motivatie en als ik het een keer moeilijk heb, kan een lekker nummer mij nét dat extra duwtje in de rug geven. Ik ken echter genoeg mensen die juist niet met muziek kunnen rennen, dus probeer uit wat je prettig vindt.

 

Nogmaals, beginnen met hardlopen is zowel lichamelijk als mentaal een pittig proces. Maar het geeft je enorm veel voldoening en rennen is een heerlijke uitlaatklep. Het heeft je lijf een geweldige uitwerking. Écht, ik zou niet meer zonder kunnen. Het is verslavend!