In dit artikel wordt er kort besproken hoe atletiek zich heeft ontwikkeld vanaf de geboorte van de sport tot het oprichten van de atletiekunie.
Atletiek begon al heel lang geleden. Alles begon bij de Grieken. Wedstrijden worden al ongeveer 3000 jaar georganiseerd. De sport was een belangrijk onderdeel bij de Olympische Spelen, die in 776 v.C. voor het eerst gehouden werden. Deze werd gehouden ter ere van de god Zeus.
Vaak zie je ook op Griekse vazen sporters afgebeeld, mannen die hard rennen of speerwerpen. Het belangrijkste onderdeel was de pentalon ( 5kamp), die bestond uit de nummers: verspringen, discuswerpen, speerwerpen, wedloop over 120m en worstelen.
Nu nog steeds worden deze spelen gehouden om de 4 jaar. De winnaars kregen toen nog geen bekers of medailles maar olijfkransen. De stad gaf hun geld en burgers gaven hun cadeaus. Vrouwen mochten nooit het stadion in, omdat de atleten naakt waren. De atleten waren naakt, omdat kleding weerstand had tijdens het lopen. Vrouwen mochten dus ook niet mee doen.
In Nederland kwam atletiek rond 1875. De eerste wedstrijd die door NL georganiseerd werd was in 1878, in Velsen. De onderdelen tijdens de wedstrijd waren: de 100m en de 2km. Deze werden allebei gewonnen door Pim Mulier, die de atletiek in NL had geïntroduceerd. Voordat hij dat deed zat hij op een kostschool in Engeland, waar hij begon te hardlopen.
De eerste officiële wedstrijd werd in1886 inAmsterdam gehouden. In NL mag je alleen meedoen aan een wedstrijd wanneer je een wedstrijdlicentie hebt. Atletiek werd van 1889 tot 1895 georganiseerd door de Voetbal- en Atletiekbond ( later de KNVB ). Maar later werd deze opgevolgd door de Nederlandse atletiek Bond. Op 28 april 1901 kwam deze bond ten einde, omdat de Nederlandse Atletiek Unie werd opgericht. Deze kreeg bij haar zilveren jubileum het predikaat ‘koninklijk’. Dus het werd de KNAU, Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie. De KNAU sloot zich aan bij de International Amateur Athletic Federation (IAAF). Deze werd opgericht op 17 juni in 1912.
De eerste interland was tegen België, die vond plaats in Rotterdam op 2 juli1911. Inde jaren na de oorlog werd atletiek steeds populairder, mede dankzij de successen van Fanny Blankers-Koen, die 4 keer goud behaalde op de Olympische Spelen van1948 inLonden.
Nu zijn er in NL ongeveer 300 atletiekverengingen die zijn aangesloten bij de KNAU, met in totaal ongeveer 106.000 geregistreerde leden. Daarnaast zijn er natuurlijk tal van recreante hardlopers.