sporten

Een nieuwe sport kiezen of voor het eerst gaan sporten. Velen kennen dit probleem of hebben er ooit mee te maken gehad. De beweegredenen zijn zeer divers en de verwachtingen en doelstellingen ook. Want wat beweegt ons om te gaan bewegen? En waar moeten we op letten bij het kiezen van een (nieuwe) sport?

Beweegredenen om te sporten

72 % van de 15-80 jarige aan te willen sporten of te blijven sporten. Veelal sporten we voor een mooi slank figuur en meer conditie. Ook speelt sociale contacten maken of onderhouden een grote rol. Maar er zijn wel meer redenen waarom het goed is om te sporten. Sporten is goed voor je hersenen, je krijgt meer energie, en het zorgt voor een goede houding. Door te sporten voorkom je bovendien dat je aders verstopt raken en vermindert zode kans op risicofactoren zoals diabetes, verhoogd cholesterolgehalte, overgewicht en aderverkalking. Sporten heeft een positief effect op de overgang en op de spijsvertering. Door te sporten, maakt je lichaam endorfine en serotonine aan. Dit zijn geluk hormonen. Endorfine heeft een kalmerend en pijnstillend effect. Hierdoor kun je beter met stress omgaan en heb je als vrouw minder last van menstruatiepijn.

Welke sporten zijn er?

Er zijn een hele hoop sporten. De 10 populairste sporten in Nederland zijn: fitness, zwemmen, hardlopen, wielrennen, wandelen, voetbal, tennis, groepslessen op muziek, dansen en wintersport. Maar ook minder bekende of minder populaire sporten zijn leuk om te proberen. Sporten in opkomst zijn bijv. yoga of pilates. Een onbekende sport is bijvoorbeeld slambal. En heb jij ooit van gletsjer skiën, yetiballing of canopy tour gehoord? Ook zijn er talloze thuis-sport-dvd’s

Verschil bewegen en sporten

Sporten en bewegen lijkt erg op elkaar. Bewegen heeft als doel om te ontspannen maar wel actief te zijn. Denk bijv. aan met de fiets boodschappen doen. De bedoeling is om de afstand niet steeds sneller af te leggen, maar om in beweging te zijn. Het risico op blessures is bij bewegen kleiner dan bij sport. Sporten kan als doel hebben om steeds beter, sneller of krachtiger te worden. En sport is veel fanatieker, sport geeft meer kans op blessures.

Tips om een sport te kiezen

  1. Laat je goed informeren. Vraag anderen over hun sport en zoek veel uit op internet.
  2. Probeer een proefles mee te draaien. Vaak kan dat wel bij verenigingen of sportscholen.
  3. Bedenk van te voren het financiële plaatje. Veelal kun je op internet zien wat lidmaatschap kost. Ook kun je je richten op kleding, schoenen en mogelijke attributen.
  4. Bedenk hoeveel tijd je eraan wil besteden en of je die tijd hebt. Het is zonde als je hier niet goed over nadenkt en je (te) vaak niet kan.
  5. Bedenk wat je doelen zijn. Wil je conditie opbouwen? Wil je sociale contacten opbouwen?
  6. Let op dat moet weten of je wilt bewegen of sporten? De doelen zijn kleiner, maar als je bijv. graag wandelt, zijn de kosten ook weer lager.
  7. Doe echt wat je leuk lijkt.
  8. Verwacht niet gelijk teveel. Na 1 hardlooptraining loop jij echt nog geen marathon.