Ze is 19 jaar oud, heeft veel talent en ze is nog lang niet uitgespeeld! Amber van der Heijde is een echt voetbaltalent. Ze begon al jong en speelt nu in de Eredivisie Vrouwen bij FC Twente. Naast voetbal zit ze nu in het tweede jaar van de opleiding Sport & Bewegen op het CIOS in Enschede.
Amber was 6 jaar oud toen ze begon. Haar buurjongen vertelde dat hij op voetbal ging en Amber ging met hem mee. Amber vond het zo leuk dat ze zelf ook is gaan voetballen, en met succes!
De vooroordelen over vrouwenvoetbal.
Een interview met Amber van der Heijde
Ze is 19 jaar oud, heeft veel talent en ze is nog lang niet uitgespeeld! Amber van der Heijde is een echt voetbaltalent. Ze begon al jong en speelt nu in de Eredivisie Vrouwen bij FC Twente. Naast voetbal zit ze nu in het tweede jaar van de opleiding Sport & Bewegen op het CIOS in Enschede.
Amber was 6 jaar oud toen ze begon. Haar buurjongen vertelde dat hij op voetbal ging en Amber ging met hem mee. Amber vond het zo leuk dat ze zelf ook is gaan voetballen, en met succes!
Omdat Amber in Oosthuizen woonde, begon ze bij de club V.V. Oosthuizen. Het duurde niet lang voordat men zag dat ze talent had. Op haar achtste werd ze voor het eerst gescout voor een regio elftal, namelijk District West onder de 12 jaar. Daarna speelde ze bij District West onder de 14 en later onder de 15 jaar. Omdat er niet veel meisjes waren die op haar niveau speelden, voetbalde Amber tussen de jongens. De jongens keken niet raar op toen Amber als enige meisje in hun team kwam. De meeste jongens kende haar al van school of woonde bij haar in de buurt.
Ze speelde erg goed en daardoor werd ze op haar 14e geselecteerd voor het Nederlands Elftal meisjes onder 15 jaar. Bij het Nederlands Elftal heeft ze haar allereerste interlands gespeeld in en tegen Duitsland. Daarna heeft ze bij District West onder de 16 gespeeld en op haar 15e ging ze hoger op naar een andere club. Bij haar nieuwe club, V.V. Hollandia heeft ze 2 seizoenen gespeeld. Hier speelde ze 2e divisie landelijk tussen de jongens. De jongens uit dit team kende ze nog niet dus in het begin heeft ze zich wel moeten bewijzen. De tegenstanders vonden het vaak vreemd en onderschatte haar voetbaltalent. Maar ze kwamen er al snel achter dat Amber net zo goed (misschien wel beter) kon voetballen.
Na V.V. Hollandia ging ze naar de hoogste klasse van de dames in Nederland; hoofdklasse bij Fortuna Wormerveer. Ook hier heeft ze 2 seizoenen gespeeld. Bij deze club werd ze gescout voor Oranje onder 19 en nu speelt ze in de Eredivisie vrouwen bij FC Twente.
Vrouwenvoetbal
Je hoeft maar een krant open te slaan of de tv aan te zetten en je hoort wel iets over voetbal, alleen dat is meestal mannenvoetbal. Over vrouwenvoetbal bestaan veel vooroordelen maar volgens Amber komt daar steeds meer verandering in. “Vrouwenvoetbal is erg in opkomst, dit jaar is er voor het eerst een vrouwen Eredivisie. Vrouwenvoetbal haalt qua leden ook bijna vrouwenhockey in. Mensen die de wedstrijden hebben gevolgd en die het vrouwenvoetbal een kans geven zijn er erg enthousiast over. Vrouwenvoetbal moet je ook niet vergelijken met het mannenvoetbal. Bij dameshockey en mannenhockey zie je ook duidelijk verschil.”
De mensen om Amber heen vinden het heel erg leuk dat ze voetbalt. Haar ouders komen bijna elke wedstrijd kijken en haar vrienden zijn ook allemaal trots op haar. “Het is alleen jammer dat ik ze nu niet zo vaak meer kan zien, want zij wonen nog in Oosthuizen en ik in Enschede. Gelukkig heb ik in mijn team ook veel vrienden. Met sommige heb ik al een aantal jaar gespeeld in een selectieteam.”
Reizen
Als je een goede voetbalster wilt worden, moet je vaak trainen. Amber traint op maandagmiddag, dinsdagmiddag, woensdagmiddag, op donderdagavond speelt ze competitie en ze heeft nog een training op zaterdagochtend. Na de winterstop komt er zelfs nog een training bij. Dat is behoorlijk veel en daarnaast zit ze ook nog op school, dus veel tijd om andere dingen te doen heeft ze niet. In het weekend gaat ze meestal naar haar ouders en vrienden. Daarvoor moet ze drie uur in de trein zitten. Amber is dat reizen wel gewend. “Als wij een uitwedstrijd hebben reizen we erg veel. Bijvoorbeeld tegen AZ, het is een behoorlijke afstand van Enschede naar Alkmaar. Voorheen heb ik veel gereisd toen ik nog bij Oranje speelde, ook naar het buitenland. Dat waren meestal oefenwedstrijden of je speelde een EK-kwalificatieronde. Misschien hebben we in dit seizoen nog een oefenwedstrijd in het buitenland of als we dit jaar kampioen worden dan spelen we de UEFA CUP en dat is meestal ook in een ander land.”
Amber is al vaak in het buitenland geweest om daar te voetballen. Haar eerste interland speelde ze in en tegen Duitsland, daarna is ze nog in Frankrijk, België, Ierland, Engeland, Noorwegen, Zwitserland, Macedonië, Litouwen en Amerika geweest.
Hoogte en dieptepunten
Als voetbalster heb je hoogte en dieptepunten. Één van de hoogtepunten van Amber was in 2006. Ze had zich met haar team geplaatst voor de eindronde van het EK in Zwitserland. “Daar ben ik het meest trots op. Ook omdat het pas de 2e keer in de geschiedenis was dat een vrouwen Oranje onder de 19 jaar team, zich geplaatst had voor een eindronde. Toen werden we wel 8e van de laatste 8 teams. In totaal 8e van 44 Europese landen. Dus dat was toch wel netjes!”
Naast hoogtepunten heeft Amber ook wat tegenslagen gehad. Op haar 16e heeft ze haar knie verdraaid, toen had ze een klein scheurtje in haar meniscus en haar kruisbanden waren verrekt. Verder heeft ze nog wat kleine klachten gehad aan haar enkel. Het echte dieptepunt van Amber was in Frankrijk. “Vorig jaar hadden wij de 2e ronde EK kwalificatie in Frankrijk niet gehaald; dat was wel een dieptepunt. Zeker omdat het mijn laatste jaar was bij Oranje onder 19 en dat wil je toch wel goed afsluiten.”
Doel en toekomst
Op dit moment verloopt alles voorspoedig voor Amber. Ze speelt bij FC Twente dit jaar voor het eerst in een vrouwen Eredivisie. Voorheen was dat altijd hoofdklasse. Nu speelt ze met 6 BVO (Betaald Voetbal Organisatie) teams in de competitie.
Amber heeft al heel veel bereikt, maar nog niet alles. Haar doel is dat vrouwenvoetbal in Nederland ook een grote betaalde sport wordt. “Het komt al aardig uit. In Nederland wordt nu het vrouwenhockey al ingehaald door het vrouwenvoetbal. Maar we zijn er nog lang niet! Wel worden jonge meisjes al goed opgeleid. Maar niet overal en het zou mooi zijn als elke BVO club, zoals AZ bijvoorbeeld ook meisjes gaat opleiden net als bij de jongens in de jeugd. En dat meisjes die dromen van voetballen bij Ajax of AZ later ook in het 1e dames elftal betaald kunnen spelen.
Met voetbal zou ik best nog wel in een ander land willen spelen, zoals Duitsland of een Scandinavisch land als Zweden of Noorwegen. Daar zijn ze al veel verder dan hier in Nederland. En als in Amerika de profcompetitie weer begint, zou ik daar ook nog wel willen voetballen.”