Hardlopen van Parijs naar Rotterdam. Dat is de Roparun. Maar dit gebeurt niet alleen maar voor de lol. Het wordt voornamelijk gedaan om mensen te steunen die kanker hebben. Dit onder het motto: “Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”.
Wat is de Roparun?
De Roparun is een estafetteloop van ongeveer 520 kilometer van Parijs naar Rotterdam waarbij mensen, in teamverband, een sportieve prestatie leveren om op die manier geld op te halen voor mensen met kanker. Ook wel een avontuur voor het leven genoemd. Dat blijkt overigens ook uit het motto wat al jaren is: “Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”. Een Roparunteam bestaat uit maximaal acht lopers die dus ieder gemiddeld zo'n 65 kilometer lopen oftewel meer dan 1 ½ marathon. Dit gebeurt in ongeveer twee dagen tijd. Deze lopers moeten begeleid worden door fietsers en worden verzorgt door fysiotherapeuten, masseurs, chauffeurs en eventueel mensen van de catering. Elk team mag zelf beslissen hoeveel mensen ze meenemen en wat de taakverdeling is. Een team mag echter maximaal uit 25 personen bestaan.
Hoe is de Roparun ontstaan?
Eigenlijk is de Roparun ontstaan tijdens een weddenschap tussen twee collega’s uit Rotterdam. Toen één collega de Marathon van New York niet uitgelopen had, werd dit natuurlijk uitgebreid besproken tijden de lunch op het werk. De andere collega bagatelliseerde de marathon van New York met de opmerking dat wanneer hij echt een prestatie zou willen leveren, hij van Rotterdam naar Parijs zou moeten gaan hardlopen. En zo gezegd zo gedaan. De Rotterdam Parijs RUN is 20 jaar geleden geboren. Steeds meer mensen sloten zich hierbij aan en het werd een steeds grotere wedstrijd. Sinds enige jaren is het parcours aangepast. Er wordt nu gestart in Parijs en gefinisht op de Coolsingel in Rotterdam. Er doen tegenwoordig 275 teams met de wedstrijd mee en de wachtlijst is overvol. Daarom gaan ze met ingang van 2012 de wedstrijd uitbreiden door ook vanuit Hamburg te gaan starten. Hierdoor kunnen er nog meer teams meedoen en zal er nog meer geld opgehaald worden voor het goede doel.
Hoe komt er geld binnen voor het goede doel?
Nu weet je hoe de wedstrijd opgebouwd is en hoe de Roparun is ontstaan, maar naast de sportieve prestatie is de financiële prestatie net zo belangrijk. De teams die meedoen betalen namelijk een bedrag om mee te mogen doen. Daarnaast zijn ze verplicht loten te verkopen voor de Roparun loterij. Maar de grootste bedragen worden opgehaald door het gehele jaar door acties te organiseren. Dit varieert van sponsorlopen, bonte avonden, auto was acties en ga zo maar door. Er worden hierdoor hele grote bedragen aan de stichting gedoneerd. Afgelopen jaar is er het meeste geld opgehaald door team 252 Orangeheroes. Ze hebben een bedrag gedoneerd van 126.277,28 euro. Een hele knappe prestatie van dit team! De stichting gebruikt al het geld wat gedoneerd wordt om het leven van mensen met kanker draaglijker te maken. Ze doneren dus niet aan het onderzoek voor bestrijding van kanker. Dit is de taak van andere organisaties. Voorbeelden van projecten die geld gekregen hebben zijn:
- Familiehuis Daniel den Hoed in Rotterdam.
- L'hopital de Le Cateau-Cambrésis (Frankrijk).
- UMC Utrecht Cancer Center in Utrecht.
Maar ook kleine giften, zoals:
- Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht: Bijdrage voor een patiëntenvoorlichtingsdag.
- Laurentius Ziekenhuis in Roermond: Bijdrage voor Verdrietkoffers voor rouwverwerking.
De complete lijst is pagina’s lang en bereikt een hoop verschillende goede doelen. Stichting de Roparun is niet voor niets genomineerd voor de Grote Gift van het 3M Fonds. Het doel van het 3M Fonds is het stimuleren van initiatieven en ondersteunen van niet-commerciële organisaties die een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse samenleving. De Grote Gift bestaat uit een eenmalige gift van 50.000 euro aan een Goed Doel in Nederland.
De toekomst.
Het is alleen maar te hopen en zeker de verwachting dat dit goede initiatief de komende jaren zal gaan groeien. Omdat het parcours van Parijs naar Rotterdam vol is en er veel teams staan te springen om mee te mogen doen, gaat er aankomend jaar een test van start met een 30 tal teams om van Hamburg naar Rotterdam te gaan hardlopen. Het parcours zal ook ongeveer 520 kilometer lang zijn. Wanneer dit goed en vooral veilig verloopt zal het niet lang duren voordat het feest dat Roparun heet ook in Duitsland bekend zal worden. De hoop is dat de Duitsers in de dorpen op de route er een nog groter feest van gaan maken dan de Belgen en de Nederlandse dorpen al doen. Dit om de sporters te steunen en door de uitdaging heen te helpen, maar nog meer om geld op te halen voor de mensen die niet in staat mee te doen aan deze wedstrijd. De mensen die ziek zijn en elke dag een zware prestatie moeten leven in het gevecht tegen de kanker. Daarom houdt iedereen, sporters, supporters of al die vrijwilligers altijd in hun gedachten waarom ze dit allemaal doen: “Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven”.
Bron: www.roparun.nl