blog placeholder

De Olympische spelen zijn genoemd naar de stad Olympia waar één van de 4 Panhelleense Spelen* vanaf om en nabij 600 jaar voor Christus om de 4 jaar werden. De allereerste Olympische spelen werden gehouden ter ere van de nieuwe koning van wat voorheen het koninkrijk Pisa was. Deze nieuwe koning was koning Pelops die het koninkrijk Pisa had gewonnen door zijn voorganger koning Oinomaos tijdens een paarden wedren te verslaan. Dit had hij bereikt door de wagen van koning Oinomaos te laten saboteren.

werkstuk Olympische Spelen

Hierdoor won hij, in tegenstelling tot de 12 minder fortuinlijke uitdagers die hem voorgingen en die allemaal tijdens de wedren door koning Oinomaos gedood werden. Aan deze vroegere Olympische spelen mochten alleen Griekse mannen meedoen. Het doel van deze vroegere Olympische spelen was om deze Griekse jonge mannen hun lichamelijke kwaliteiten te laten tonen en om de relatie tussen de verschillende Griekse stadsstaten te bevorderen. Op het hoogtepunt van de oorspronkelijke Olympische spelen bevonden zich in Olympia een graat aantal gebouwen ten behoeve van de Olympische spelen. Het grootste stadion bood toen al plaats aan 40.000 toeschouwers. Vanaf 776 werden alle namen van de Olympische kampioenen opgeschreven, het jaar 776 gold daarom als het officiële begin van de oorspronkelijke Olympische spelen (de Olympiaden) en was vanaf toen ook het officiële begin van de Griekse jaartelling.

https://www.foobie.nl/images/thumbs/f4910bbf9451a198cd820774075b0b88.png

*De  Panhelleense Spelen waren openbare feesten voor alle inwoners van de poleis (Griekse stadsstaten) waarbij ook de goden vereerd werden.

werkstuk Olympische Spelen

Ontstaan moderne olympische spelen:
De oorspronkelijke Olympische spelen werden tot het jaar 393 in Griekenland gehouden. Toen de Romeinen in het jaar 393 Griekenland echter hadden veroverd en het christendom de officiële religie werd werden de oorspronkelijke Olympische spelen door de Romeinse keizer Theodosius verboden omdat hij ze beschouwde als een heidens feest omdat naast het sporten ook de Griekse goden werden geëerd. 1500 jaar na het verbieden van de oorspronkelijke Olympische spelen werden er her en der onafhankelijk van elkaar in verschillende landen in Europa weer initiatieven gestart om de Olympische spelen weer nieuw leven in te blazen. Na een aantal losse initiatieven in de daarop volgende eeuwen was het uiteindelijk Pierre de Coubertin die de grootschalige herrijzenis van de Olympische spelen bewerkstelligde. Pierre de Coubertin werkte de ideeën van Evangelis Zappas en William Penny Brookes, die respectievelijk in 1850 en 1866 al kleinschalige Olympische spelen hadden georganiseerd in respectievelijk Much Wenlock (Shropshire, Engeland) en in Athene, uit en besprak zijn plannen tijdens het eerste Olympisch Congres van het Internationaal Olympisch Comité op 23 juni 1894 in Parijs. Op dit Olympisch Congres werd op basis van deze uitgewerkte plannen besloten tot de invoering van de moderne Olympische Spelen. De eerste moderne Olympische Spelen werden, onder de bezielende leiding van de eerste voorzitter van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) Demetrius Vakelas**, in 1896 gehouden in Athene.

** Demetrius Vakelas, ook bekend als Bikelas was een Griekse zakenman die bevriend was met de minister-president van Griekenland, in die tijd, Charilaos Trikoupis.

werkstuk Olympische Spelen

Doelstellingen olympische spelen:
De doelstelling van het IOC is het wereldwijd promoten van het Olympisme*** en het leiden van de Olympische Beweging. Hieronder valt het behouden van ethiek, het bevorderen en aanmoedigen van sportdeelname en -ontwikkeling, het zorgen voor een reguliere Olympische cyclus en het beschermen van de Olympische Beweging.

*** Het Olympisme is een levensfilosofie, die de kwaliteiten van lichaam, wilskracht en geest verheft en met elkaar combineert. Door sport te vermengen met cultuur en educatie, stimuleert het olympisme een manier van leven die gebaseerd is op plezier in inspanning, de educatieve waarde van ‘goed voorbeeld doet goed volgen’ en respect voor universele ethische principes. Het Olympisme stelt sport in dienst van een evenwichtige ontwikkeling van mensen. Op die manier hoopt het bij te dragen aan een vreedzame wereld, waarin menselijke waardigheid voorop staat.

werkstuk Olympische Spelen

Disciplines olympische zomerspelen:
Op de huidige Olymische zomerspelen wordt gestreden in de volgende disciplines; Atletiek (100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m, 5000 m en 10000 m hardlopen, 100 m, 110 m, en 400 m hordelopen, 3000 m Steeplechase, Hoogspringen, Polsstokhoogspringen Verspringen, Hink-stap-springen, Kogelstoten, Discuswerpen, kogelslingeren, Speerwerpen, Zevenkamp, Tienkamp, 20 kilometer snelwandelen, 50 kilometer snelwandelen en de Marathon), Badminton, Basketbal, Boksen, Boogschieten Gewichtheffen, Gymnastiek (Ritmische gymnastiek, Trampolinespringen en Turnen), Handbal, Hockey, Judo, Kanovaren (Vlakwater sprint, Wildwater en slalom), Moderne vijfkamp, Paardensport, Roeien, Schermen, Schietsport, Tafeltennis, Taekwondo, Tennis, Triatlon, Voetbal, Volleybal (Beachvolleybal en Zaalvolleybal), Wielersport (Baanwielrennen, BMX, Mountainbiken en Wegwielrennen), Worstelen, Zeilen, Zwemsport (Schoonspringen, Synchroonzwemmen, Waterpolo en Zwemmen)

werkstuk Olympische Spelen

Disciplines olympische winterspelen:
Op de huidige Olymische winterspelen wordt gestreden in de volgende disciplines; Biatlon, Bobsleeën, Curling, IJshockey, Rodelen, Schaatsen en Skiën.