blog placeholder

Met aanvang van het roofvisseizoen hoor ik regelmatig de opmerking dat vele vissers een mooie aanbeet nog altijd misslaan. Vooral degenen die op snoek en snoekbaars vissen met levend aas hebben hiervan nogal last. Maar hoe kan je dit verhelpen of tenminste verbeteren? Probeer eerst een analyse te maken of de montage wel goed uitgevoerd is. De meesten denken dat dit een eenvoudige oplossing biedt, maar er zijn vele factoren die een visser succesvol maken. Te hard of te zacht aanslaan, aanslaan terwijl de slip te los staat of open staat, de molen niet in anti-retour staat, de meest gemaakte fout bij snoekbaarsvissers is aanslaan terwijl de lijn met een te grote boog in het water ligt waardoor je geen contact met de vis krijgt. Soms is de lijn verstrengeld met planten of kruid waardoor je tijdens het aanslaan alle kracht verliest. Ook is vaak de oorzaak te zoeken bij de richting van het aanslaan.

Zoals je kan zien komt er meer bij kijken dan alleen maar een haak in de bek van de roofvis te krijgen. Bij vissen bedoel ik dan ook de vis te haken in de bek en niet in de slokdarm of maag. Het is dan ook de bedoeling de vis terug in het water te laten. Ik ga ervan uit dat een juiste combinatie van lijn, molen en hengel een ideale start zijn bij het roofvissen. Nu is het wachten tot het aantikken. Kijk of er geen planten met je lijn verstrengeld zijn en dat je lijn goed aangespannen is. Staat je molen juist; slip, anti-retour, beugel dicht? Neem dan de lijn tussen hengel en wijsvinger, je kan ook een andere vinger gebruiken natuurlijk maar zorg dat je altijd contact hebt met je lijn. Oefen hier een tijdje op en je zult een manier vinden die het best bij je past, maar gebruik steeds dezelfde manier. Hierdoor zul je de vis beter aanvoelen en zul je minder fout aanslaan. Als je eenmaal beet kun je het best aanslaan tegen de zwemrichting van de vis in. Breng te top van je hengel naar beneden en sla met niet overdreven kracht aan. Deze kracht zul je zelf moeten ervaren, dit hangt af van persoon tot persoon. Oefening baart kunst. Nu is het belangrijkste om contact te houden met de vis. Houd zoveel mogelijk de lijn gespannen zonder keihard te gaan trekken. Laat je de lijn te los, dan zal de vis zichzelf onthaken en is al de moeite voor niets geweest. Neem je tijd en laat de vis moe worden. Eenmaal uitgedrild haal je de vis naar je toe.

Vele vissers doen er alles aan om toch maar die ene aanbeet te krijgen. Krijgen ze dan toch beet dan moet alles ineens vlug gedaan zijn en dan gebeuren de meeste fouten. Denk gewoon eerst goed na en zorg dat alles klaar ligt. Lees de bovenstaande tips nog eens aandachtig, succes…