blog placeholder

De eerste officiële avondvierdaagse werd gehouden in het jaar 1940, maar is ontsprongen uit de vooroorlogse wandelmarsen. In 1909 werd de term ‘vierdaagse’ voor het eerst gebruikt, doordat de KNBLO (Koninklijke Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding) in die tijd wandelmarsen organiseerde . In de Tweede Wereldoorlog werden deze wandelmarsen echter verboden door de Duitse bezetters, omdat ze werden beschouwd als het samenscholen tegen de Duitsers. Men besloot daarop de naam te veranderen in ‘Avond4daagse’, maar ook dit verbood de bezetter al snel. Na enkele jaren geen wandelmarsen meer te hebben georganiseerd, begon dit na de Tweede Wereldoorlog weer helemaal populair te worden. Waar de avondvierdaagse of wandelmars vroeger voornamelijk door volwassenen werd gelopen, is het na de Tweede Wereldoorlog opgepakt als een evenement dat voornamelijk gericht is op scholen. Bijna elke plaats in Nederland heeft wel een avondvierdaagse en daarmee is het echt traditie geworden.

Wat is er zo leuk aan de avondvierdaagse?

Het leukste aan de avondvierdaagse is het sfeertje van de wandeltocht. Iedereen is goed gemutst, er wordt ontzettend veel gekwebbeld en natuurlijk mag een lekker snoepje ook niet ontbreken. Het meelopen is daarnaast erg sportief, het stimuleert kinderen om te bewegen en hier ontdekken ze ook dat bewegen hartstikke leuk kan zijn! Onderweg krijg je meestal een bekertje ranja aangeboden en soms zelfs een appel, zodat je er weer even tegenaan kunt. Sommige avondvierdaagsen zijn zelfs grote evenementen geworden. Denk hierbij aan de Nijmeegse Vierdaagse. Duizenden mensen stromen hier jaarlijks op af en niet alleen uit Nederland! Hier lopen ook altijd militairen mee, die 40km lopen met een bepakking van 10kg op hun rug, of 50km zonder bepakking. Hoewel de Nijmeegse Vierdaagse groots is opgezet met afstanden van 30, 40 en 50km, zijn de meeste gewone avondvierdaagsen 5, 10 en 15 km lang. Hierdoor is er voor iedereen wel een geschikte afstand.

Deelname

Iedereen mag meedoen aan de avondvierdaagse, mits je ouder bent dan 6 jaar. Voor jongere kinderen is de tocht te zwaar, omdat de kortste afstand 5km is. Om vermoeidheidsproblemen te voorkomen is daarom besloten om de minimale leeftijd van 6 jaar te hanteren. Aan de 10km mag je meedoen als je in groep 5 zit. Hoewel de meeste deelnemers bestaan uit basisschoolkinderen die massaal met hun juffen of meesters meelopen, doen er ook veel andere groepen mee. Denk hierbij aan de Scouting, sportclubs of mensen met een beperking. Ook bejaarden in een rolstoel doen regelmatig mee, waarbij ze geduwd worden door een begeleider. Zo kunnen ook zij genieten van de prachtige wandeltochten door de natuur en de plaats van het startpunt. Natuurlijk zijn er ook veel individuele lopers die meedoen, zoals vrienden of familieleden. Misschien zul je je afvragen of het niet gevaarlijk is als jan en allemaal op de weg loopt en af en toe moet oversteken. Wees gerust, dit is allemaal erg goed geregeld door de organisatie. Je krijgt vooraf een routekaart mee en op de gevaarlijke punten staan netjes klaar-overs op de weg. Deze laten je veilig oversteken. Tegenwoordig is het zo dat een gezonde deelname wordt gestimuleerd. Er werd namelijk opgemerkt dat veel kinderen ladingen snoep wegeten tijdens een tocht en dit past niet binnen het kader van een gezonde prestatie. Er wordt ouders dus aangeraden om hun kind niet teveel snoep mee te geven. Laat het gezond blijven!

De beloning

Medaille avondvierdaagseAllereerst kun je natuurlijk reuze trots zijn wanneer je de avondvierdaagse uit hebt gelopen. Het is een hele sportieve prestatie en voor sommige mensen zal het een overwinning zijn. Wanneer je inschrijfgeld betaalt, kun je echter ook een medaille krijgen. Deze ontvang je op de laatste dag, voordat je het defilé gaat lopen. Op de medaille staat voor de hoeveelste keer je hebt gelopen en daarom is het leuk om elk jaar mee te lopen en te kijken hoe ver je kan komen. Om te vieren dat vele wandelaars het eindpunt hebben gehaald, wordt de laatste wandeltocht afgesloten met een defilé. Op een centraal verzamelpunt verzamelen de wandelaars zich, waarna het laatste gedeelte van de tocht gezamenlijk wordt gelopen. Deze laatste avond is groots opgezet: voor de stoet wandelaars uit loopt meestal de plaatselijke muziekverening te toeten en blazen. Met veel lawaai gaat de stoet de desbetreffende plaats door en vele vrienden en familieleden staan langs de kant om de wandelaars aan te moedigen en te feliciteren. Hierbij worden vaak bloemen, cadeautjes en snoep gegeven en iedereen glundert van oor tot oor. Oók de oudere deelnemers, gelóóf me!! De scholen lopen zelfs met hun eigen vlaggen mee, zodat het ook voor ouders makkelijker is om hun eigen kind te vinden tussen al die wandelaars. Als uiteindelijk de eindbestemming is bereikt, gaat iedereen weer naar huis en wordt de medaille nog even trots aan de familie getoond: dit jaar hebben we het maar mooi weer gered!

Wil jij ook het plezierige sfeertje beleven van de avond4daagse? Kijk dan snel waar en wanneer er in jouw nabije omgeving een avondvierdaagse wordt gehouden en geef je op! De kosten zijn laag en het plezier en de voldoening enorm. Succes met wandelen!

Wandelen