Capoeira is in principe een combinatie van een vechtsport en een danssport, maar het beste verwoord is Capoeira een spel. Dit wordt gespeeld door 2 mensen die in een menselijke kring staan, waarvan het hart bestaat uit en rij mensen die muziekinstrumenten bespelen. De muziek is een onmisbaar deel van deze sport, deels door de ritmische bewegingen, maar ook voor het groepsgevoel en het ‘warm maken’ van de capoeirista’s (iemand die de sport beoefend). Het doel is om je tegenstander uit zijn of haar balans te halen door tactische bewegingen en een geweldig reactievermogen. Uiteindelijk is er geen werkelijke winnaar of verliezer, maar er is wel snel duidelijk wie de bewegingen beter beheerst, de regels beter kent, beter zijn balans kan houden, enzovoorts. Je zou in principe kunnen zeggen dar alleen een ‘onuitgesproken’ winnaar is.
Waar de naam Capoeira vandaan komt
Hier zijn verschillende theroieën over. Bij de eerste theorie is de naam afgeleid van een jongeman die een oude inheemse danswedstrijd had gewonnen en hierna werd gezien als ‘Capoeirista’.
Een andere theorie isdat de naam komt van de associatie met kooien waarin kippen naar de markt werden gebracht.Er wordtvermoedt dat mensen op de markt bijeen kwamen en daar het spel speelden en hetom die redenzo zijn gaan noemen.
De 3e en laatste theorie is een combinatie van woorden uit 2 verschillende taalfamilies,het Portugese ‘capão’, wat haan betekent, en het Guaranese wordt gerelatterd aan hout, het bos en de bladeren. Het woord zou dan ontstaan zijn vanuit het schuilen voor de meesters in het bos, waar de sport dan ook beoefend werd.
Waar Capoeira vandaan komt
De ontwikkeling van Capoeirais zeer waarschijnlijk ontstaan in de tijd van de slavernij. De slaven ‘camoufleerden’ als het ware hun gevechtstraining door middel van dans, om zo de slavendrijver te misleiden. De werkelijke oorsprong ligt in Angola en Mozambique, welke in die tijd allabei Portugese koloniën waren. Ongeveer 38% van alle slaven zijn naar Brazilië gebracht, een afgrijselijk aantalvan 4 miljoen mensen.
In deze tijd werd in Brazilië het beoefenen van Capoeira verboden, samen met veel andere Afro-Braziliaanse gewoontes en gebruiken. Aan het begin van de 19e eeuw werd de sport grotendeelsbeoefend door de mensen die afkomstig waren uit West-Centraal-Afrika. Dit weten we door documenten van Braziliaanse gevangenissen.Maar liefst 91% van de gevangenen die de sport beoefenden waren slaven, en 8% waren vrijgelaten slaven.
Nadat de slavernij was afgeschaft kregen de capoeirista’s die vastzaten hun vrijheid terug in ruil voor een baan in het leger. Ook kregen sommigen van hen een baan als bodyguardbij belangrijke politici. Ook waren er politici die capoeirista’s inhuurden om hun rivalen te bedreigen.De sport werd helemaalgeaccepteerd nadat 2 mannen vochten in het jaar 1909. Het ging tussen de wereldkampioen Jiujitsu (Sado Miako) tegen capoeirista Círiaco Fransisco da Silva. Tijdens het gevecht werd de wereldkampioen. Dit gaf de doorslag om de onderdrukking van culturele expressie, inclusief Capoeira, op te geven.
Wat Capoeira is
Capoeira is sowieso een stedelijke sport, en geen plattelandse sport. Dit is zeer waarschijnlijk omdat het ook om de aandachten nieuwsgierigheid van de mensen gaat. En dat heb je venzalfsprekend meer in een stedelijke omgeving, waar meer mensen zijn.
Dit is echt een sport die je met twee mensen doet. Natuurlijk doet de hele groep die de kring om de ‘spelers’ ook mee, maar op een bepaald moment zijn 2 mensen echt aan het spelen. Als er iemand in de kring is en je wilt tegen die persoon spelen, kan je gewoon de kring inlopen en voor de andere speler te gaan staan en doorspelen. Het gevoel van het spel wordt versterkt dooe de muziek die door een rij personen in de kring bespeeld worden, en de rest van de groep die vrolijk de muziek meezingt.
Capoeira ziet eruit als een combinatie van vele acrobatische bewegingen, zoals vanuit de handstand met twee benen gemaakte, hoog schoppende bewegingen. Een goed voorbeeld voor diegenen die vroeger een Playstation One hadden, is het karakter Eddie, wie een capoeirista is.
Het mooie aan Capoeira is dat hoelang je de sport ook beoefend, je altijd iets nieuws kan leren. En als je de basisstap onder de knie hebt, vloeien er honderden verschillende bewegingen uit voort. Niet vanzelf natuurlijk, je moet er wel iets voor doen!
Tot slot wil ik graag even meegeven dat er genoeg plaatsen zijn in Nederland waar je deze sport kunt beoefenen, en het is zeker een aanrader, het is goed voor je balans, uithoudingsvermogen, lenigheid, conditie, zelfverzekerdheid en ga zo maar door!