blog placeholder

Een zwak punt van veel biedsystemen is de behandeling van een vrij sterke hand. Een sterke hand openen op 2-niveau kost veel biedruimte. Het alternatief is een grote puntenrange aanhouden voor de 1-openingen, maar ook dit heeft forse nadelen. Een oplossing hiervoor is alle sterke handen te bieden via een conventionele 1♣. Een opening van 1♣ belooft dan minstens 16 of 17 punten.

Harold Vanderbilt was – zover we weten – de eerste die er voor koos sterke handen te openen met 1♣ in zijn Vanderbilt Club biedsysteem. In de jaren ’50 en ‘60 van de 20e eeuw deden zich nieuwe ontwikkelingen voor. Het Italiaanse ‘Blue team’ heerste in de bridgewereld met hun sterke klaver varianten Roman Club, Neapolitan Club en Blue Club. C.C.Wei, een Amerikaanse reder van Chinese afkomst, ontwikkelde in 1965 het China biedsysteem, later Precisie genoemd. Toen het team van Taiwan met dit systeem als tweede eindigde in de Bermuda Bowl van 1969, kreeg het Precisie systeem veel belangstelling. Het Italiaanse ‘Blue team’ bouwde het systeem van Wei uit tot het Super Precision systeem waarmee met name het partnership Garozzo – Belladonna een waar schrikbewind voerde in de internationale bridgewereld.

Sterke klaver systemen zijn nog steeds populair, met name bij sterke spelers. Bijvoorbeeld het partnership Meckstroth – Rodwell, door velen beschouwd als het sterkste paar ter wereld, speelt een biedsysteem op basis van Precisie.

Relays

Geleidelijk begonnen vraagbiedingen (relays) een rol te spelen in de sterke klaver systemen. Met name de Zweed Eric Jannersten en de Noor Glenn Grøtheim hebben veel bijgedragen aan het ontwikkelen van relay-systemen. Probleem was wel dat de relays een deel van het bridge-publiek afschrokken omdat de relays veel van de concentratie van de spelers vergden en de biedverlopen voor toeschouwers moeilijk te volgen waren.

Symmetric relay

In 1980 publiceerden Walter Jones en Roy Kerr (een vooraanstaand wiskundige uit Nieuw-Zeeland) een boek “Symmetric Relay”. Zij hadden een methode bedacht waarmee je op een elegante en efficiente wijze verdelingen uit kon relay’en, in 2 tot 10 biedingen. Helaas kreeg het boek niet de aandacht die het verdiende en komen we het systeem weinig buiten Nieuw-Zeeland en Australië tegen.
Er ontstonden ook varianten, bijvoorbeeld die van Hugh Grosvenor & Ian Robinson, Richard Hill, het Moscito systeem en de variant die wordt gespeeld door het Nederlandse toppaar Bauke Muller / Simon De Wijs.
Het boek van Jones en Kerr is helaas niet meer verkirjgbaar. Andrew Sharko, landgenoot van Kerr, heeft een heel overzichtelijk document gemaakt over Symmetric Relay dat heel dicht bij het oorspronkelijke systeem komt.
Het is te vinden op: http://www.abf.com.au/members/systems/SRME.pdf

Verschillen

De verschil tussen de verschillende varianten van de sterke klaver zijn groot. Let daarbij vooral op:

  • De 1♦ opening: variërend van ‘echt’ (belooft minstens een 4-kaart ♦) tot volstrekt conventioneel. De invulling van de 1♦ opening hangt altijd samen met de invulling van de 1NT opening.
  • De 2-openingen: 2♣ is vaak natuurlijk, de invulling van de andere 2-openingen is heel divers.
  • Canapé-antwoorden of niet: wat gaat vóór na een 1♣ opening, lengte of de hoge kleuren? Met bijvoorbeeld een 5-kaart ♣ en 4-kaart ♥ kiest het ene systeem voor het eerst melden van de hartens  en daarna een langere tweede kleur (canapé), bij andere systemen moet eerst de 5-kaart geboden worden.

Hoe begin je met Precisie bieden?

  1. Kies een variant die goed gedocumenteerd is en niet te complex (bv. Symmetric Relay)
  2. Spreek af welke opties wel of niet gebruikt worden
  3. Ga samen handen bieden, bijvoorbeeld biedwedstrijden uit bridgebalden. Oefenen kan ook via het Internet.
  4. Ga samen spelen, bijvoorbeeld op het Internet (Stepbridge, BBO, OK-bridge, etc.). Voordeel is dat je nog de documentatie kunt raadplegen als je het even niet meer weet.
  5. Als het systeem er goed in zit, dan kun je echt ‘los’ op de club, in drives, toernooien en competities.

Tip: concentreer je op het oefenen van het systeem en aanpak en ga niet gelijk zaken ‘verbeteren’ of optimaliseren.

Links:

http://bbo.pigpen.org.uk/Intro.php
http://www.clairebridge.com/textes/superprecision.pdf
http://www.tylere.net/tyler-precision.pdf
http://www.members.shaw.ca/conventions/jpab.htm