Bowlen wordt door veel mensen gezien als uitje met familie, vrienden of bijvoorbeeld collega’s.
Dat bowlen ook een sport is, weten veel mensen dus niet. Lees hier wat de rmogelijkheden zijn, hoe de competities werken en wat er zo leuk is aan de bowlingsport.
Bowlen is een sport voor iedereen. Voor volwassenen die het spel leuk vinden en het gezellig vinden om tegen en met andere mensen te bowlen. Voor kinderen die graag binnen sporten en een teamsport niet zien zitten.
Er zijn in Nederland veel mensen die wedstrijden spelen. Dat betekent veel trainen en dus veel meters maken. Bowlers die lid zijn van een vereniging, hebben de beschikking over een eigen bal die naar de hand van de eigenaar is gemaakt. Ook gebruikt hij of zij eigen schoenen.
De wedstrijden speel je individueel, in duo’s of trio’s. Dit kan bij je eigen vereniging (league) of tijdens een toernooi. De toernooien zijn vaak in weekeinden, de league is elke week op een vaste dag. Omdat de toernooien inschrijfgeld vragen, is er voor de beste bowlers van het toernooi prijzengeld.
Bowlers spelen, net als bij golfen, met een zgn. ‘handicap’. Hoe beter je bent, hoe minder je ‘bonuspunten’, je handicap wordt.
Tijdens trainingen bij de vereniging kan je oefenen onder begeleiding van een trainer. Hij helpt je uit te vinden; waar op de baan je moet gaan staan, waar je de bal moet neerleggen op de baan en hoe je je lichaam en hand moet houden. En daar komt nog heel wat bij kijken.
Ook voor mensen met een verstandelijke handicap is het mogelijk om wekelijks tegen elkaar te bowlen. Veel verenigingen hebben een G-league opgezet. Hier bowlen mensen met een verstandelijke handicap in een zgn. league.