blog placeholder

Bachata is een van oorsprong Amerikaans-Latijnse muziekstijl die, naast Salsa merengue en Reggeaton, steeds populairder wordt in Europa en dus ook Nederland. Steeds vaker hoor je deze muziek in discotheken, clubs en noem maar op! Wie weet wordt het dé nieuwe danssensatie van Nederland.

Bachata is ontstaan rond de jaren ’60 in de Dominicaanse Republiek. De muziek is doorgaans een romantische stijl. Aanvankelijk was deze muziek alleen voor de armere bevolking van de Dominicaanse Republiek. Later werd het steeds meer getolereerd en geadoreerd door de rijkere bevolking. Tot op de dag van vandaag verspreidt de stijl zich nog op allerlei andere plaatsen en in Nederland begint het steeds populairder te worden.

Bachata wordt meestal gespeeld door een band met minstens 3 gitaren. Dit kan wel variëren tot 6 (verschillende) gitaren. Verder worden er ook maracas, bongo’s, en de jüira gebruikt. De onderwerpen waarover gezongen wordt, variëren sterk. Zo heb je bijvoorbeeld bachatas die gaan over problemen met alcohol of drugs en prostitutie, maar ook bachatas die gaan over liefde. De bekendste bachatagroep is Aventura (Kings of bachata). Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog een aantal andere populaire bachata artiesten zoals: Anthony Santos, Frank Reyes, Monchi y Alexandra, Xtreme en Zacarias Ferreira.

Bij deze muziekstijl hoort ook een dans. De basis van deze dans is; twee stapjes naar rechts met een tik en daarna twee stapjes naar links met een tik. Hoe dit wordt uitgevoerd en welke tussenpasjes er nog zijn, is verschillend per land omdat elk land zijn eigen stijl van bachata kent. Zo heb je bijvoorbeeld de Dominicaanse stijl. Deze stijl vereist een groot improvisatievermogen. Bij deze stijl gaat het namelijk vooral om voetenwerk en wordt er  niet alleen op het “basisritme” gedanst, maar juist vooral  op het ritme van de gitaren en de zang. Een bekend paar dat de Dominicaanse bachata stijl vertegenwoordigt is Troy & Jorjet. Naast de Dominicaanse stijl heb je ook nog de Antilliaanse stijl. Hierbij gaat het niet vooral om voetenwerk maar juist om de beweging van de heupen en het lichaam. Tegelijkertijd met de tik (op de derde tel) worden de heupen van de vrouw vaak overdreven omhooggezwiept. Weer een andere stijl is de dansschool stijl. Deze stijl is over het algemeen de makkelijkste stijl omdat dit geen improvisatievermogen en dergelijke vereist. Meestal wordt er alleen gedanst op het basisritme en worden er veel draaien gebruikt.

Er zijn veel verschillende manieren om bachata te leren dansen. Je kan ermee opgegroeid zijn, maar je kan het ook leren in een van de dansscholen of in een van de clubs tijdens het uitgaan. Het is ook nog mogelijk om het jezelf aan te leren door middel van instructieve DVD’s of door het kijken naar andere filmpjes van bijvoorbeeld youtube!