blog placeholder

AS Roma is een van de twee meest bekende voetbalclubs uit Rome. De club is opgericht in 1927. De aanhang van AS Roma komt veelal uit arbeidswijken, terwijl de aanhang van de grote rivaal SS Lazio uit de rijkere buitenwijken komt. De jaarlijkse derby’s tussen deze twee aartrivalen leven sterker dan elke andere wedstrijd in Italië.

AS Roma

AS (Associazione Sportiva) Roma ontstond in 1927 uit de fusie van vier clubs: Alba, Fortitudo, Roman en Pro Roman. Er werd gekozen voor een tenue met rood-gele kleuren. Dit werd gezien als een ode aan de stad Rome. Ook is één van de symbolen van de stad (wolvin met Romulus en Remus) terug te vinden in het logo. Het stadion waarin AS Roma speelt sinds 1953 heet het Stadio Olimpico. Het stadion wordt gedeeld met aartsrivaal SS Lazio.

Historie

In het 1942 werd de club voor het eerst kampioen van Italië. Volgens ingewijden was dit echter te danken aan de invloed van Mussolini, die zorgde dat de scheidsrechters veelal in het voordeel van AS Roma floten. Na dit kampioenschap was de eerstvolgende prijs de van de Jaarbeursstedenbeker (voorloper van de UEFA Cup) in 1961. Andere hoogtepunten in de historie van de club zijn de kampioenschappen in 1983 en 2001, en het behalen van de finale van de Europa Cup 1 in eigen stadion tegen het Engelse Liverpool FC in 1984.

Fans

De Romanisti (AS Roma-aanhangers) zijn lange tijd politiek links geweest. Terwijl de Laziali (de fans van SS Lazio) vaak rechtse of extreem-rechtse sympathieën hebben. Dit is de voornaamste reden dat de Romeinse derby tussen Roma en Lazio nagenoeg garant staat voor geweld, racisme en antisemitisme. De eerste derbydode viel op 28 oktober 1979 toen een supporter van Lazio werd geraakt door een vuurpijl die honderdzestig meter verder vanuit de harde kern van AS Roma, was afgevuurd.

In de jaren negentig vervaagden de politieke verschillen tussen beiden clubs omdat ook de supporters van Roma rechtse sympathieën begonnen te krijgen. De twee supportersgroepen bleven echter lijnrecht tegenover elkaar staan. Dit zorgt ervoor dat er tot op de dag van vandaag sprake is van grove incidenten rond de derby van Rome. Ondanks de incidenten blijft de derby van Rome een van de meest indrukwekkende voetbalwedstrijden de er wereldwijd gespeeld worden. De passie die loskomt bij de fans van de twee Romeinse clubs is ongeëvenaard. Een overwinning op de aartsrivaal wordt vaak belangrijker geacht dan het winnen van de landstitel.

Site

http://www.asroma.it/