blog placeholder

denkers of levers

Er zijn maar weinig mensen die iedere dag nadenken over wie we eigenlijk zijn. Wie er wel en wie er niet iedere dag nadenken over wie we eigenlijk zijn kun je niet in een oogopslag aan de buitenkant zien. Je kunt het echter wel waarnemen als je de betreffende persoon een tijdje observeert.  In dit artikel wil ik een aantal kenmerkende waarneembare verschillen noemen tussen de mensen die iedere dag nadenken over wie we eigenlijk zijn, hierna te noemen de “denkers” en de mensen die niet iedere dag nadenken over wie we eigenlijk zijn die ik in dit artikel met “levers” aan zal duiden.

Kenmerken van “denkers”:
Natuurlijk is er niet zoiets als één soort “denker” die aan alle hierna genoemde kenmerken voldoet  maar hebben de meeste “denkers” één of meer van de hiernavolgende kenmerken. Een eerste kenmerk van een “denker” is dat hij het leven moeilijker vindt dan een “lever”. Dit ondanks dat een “denker” een groter begrijpend vermogen heeft. Als je, zoals een “lever” doet, echter nooit nadenkt over wie we eigenlijk zijn hoef je dat ook niet te begrijpen. Een tweede kenmerk van een “denker” is dat hij niet alleen handelt vanuit zijn eigen primaire behoeftes maar daarnaast ook handelt vanuit rationeel overwogen gedachten.” Een “denker” zal dus niet steeds maar ongebreideld consumeren maar bewust consumeren wat hij denkt dat voor hem rationeel gezien nodig is. Een derde kenmerk van een “denker” is dat hij niet al zijn vrije tijd opvult met handelingen maar een groot deel van zijn vrije tijd besteed aan het overdenken van dingen. Een vierde kenmerk van een “denker” is dat hij het moeilijk vindt om gelukkig te zijn.

Kenmerken van “levers:
“Levers” hebben in tegenstelling tot “denkers” wel een gemeenschappelijk kenmerk. Hun enige drijfveren zijn hun primaire behoeftes en zodra ze die hebben bevredigd het plegen van activiteiten waarbij ze niet na hoeven te denken over wie de mens eigenlijk is. Ze zijn dus te herkennen aan het feit dat als ze in gesprek zijn met elkaar ze het heel vaak over eten, drinken en seks hebben en ze zowel in gezinsverband als met vrienden heel veel eten, drinken en met of zonder hun partner seks hebben. De tijd dat ze niet eten, drinken of seks hebben vullen ze met activiteiten waarbij ze niet over de diepere zin van het leven na hoeven te denken zoals werken, televisie kijken, films kijken, sporten, uitgaan, vakantie vieren enzovoorts.

Ben jij een denker?
Als je deze zin leest ben je absoluut een denker. Iedere “lever” is namelijk, als hij er al überhaupt aan begonnen was, allang afgehaakt bij de eerste alinea. Ik ben blij dat jij wel door hebt gelezen want dat betekend dat er meer mensen zijn zoals ik die iedere dag weer denken “ wie denkt de mens wel dat hij is”.