Er komen steeds meer mensen op de aarde. Er sterven steeds meer dieren uit door toedoen van de mensen. Alleen de dieren die nut hebben voor de mensen nemen in aantal toe. Als er in een door mensen beheert natuurgebied een diersoort is waar de populatie te groot van wordt dan schiet de mens er zo’n groot aantal van af dat de dieren die overblijven een goed leven hebben. De populatie mensen laten ze echter doorgroeien ondanks het feit dat van de miljoenen mensen die er ieder jaar bij komen een groot deel geen menswaardig bestaan kan lijden.
Wat is het nut van een dierenleven?
Het nut van een mensenleven is voor de mens moeilijker te bepalen dan dat van een dierenleven. Wij hebben er geen enkele moeite mee om dieren te verdelen in nuttige en schadelijke dieren. Wij vinden bijen bijvoorbeeld nuttige dieren omdat ze bloemen bestuiven en daardoor zorgen voor het voortbestaan van veel plantensoorten. Ook wormen vinden wij nuttige dieren, volgens sommige wetenschappers zelfs onmisbare dieren, omdat ze organisch materiaal opeten en dit organische materiaal in hun maag omzetten naar anorganische stoffen die weer opneembaar zijn voor planten. Kortom, we vinden dieren nuttig als ze een onmisbare schakel vormen in het ecologische systeem.
Wat is het nut van een mensenleven?
Wat is het nut van mensenals we ditbepalen aan de hand van dezelfde maatstaf als die we voor de bepaling van het nut van een diersoort hanteren. Volgens die maatstaf is een mens nuttig als hij onmisbaar is voor het voortbestaan van een planten- of dierensoort of een ecologisch systeem als geheel. Dit is voor wat betreft het voortbestaan van een aantal planten- en dierensoorten het geval. Plantensoorten als de tomaat en de paprika danken hun bestaan aan de mens en zouden binnen afzienbare tijd uitsterven als de mens er niet meer zou zijn. Dit geldt ook voor het varken, de melkkoe en de plofkip. Ook deze dieren zouden binnen afzienbare tijd uitsterven als de mens er niet meer zou zijn. Het uitsterven van de tomaat, de paprika, het varken, de melkkoe en de plofkip zou echter voor de rest van het ecologische systeem geen enkel gevolg hebben omdat ze alleen bestaan omdat de mens ze geschapen heeft en in stand houdt. Voor alle andere planten en dieren op aarde is de mens van geen enkel nut. Sterker nog, de mens is de oorzaak van het verdwijnen heel veel dieren- en plantensoorten. Volgens onze eigen maatstaven heeft een mensenleven dus geen nut.
Wat is de zin van het leven?
Bij de vraag wat is de zin van het leven denken wij alleen aan de zin van een mensenleven. Het woord leven in de vraag wat is de zin van het leven staat echter voor al het leven. De zin van al het leven kunnen wij echter alleen vanuit ons perspectief beoordelen. Voor ons heeft een leven alleen zin als wij er iets aan hebben. Dit betekend dat leven alleen zin heeft als wij er van kunnen leven of er van kunnen genieten.