tarot

Tarotkaarten; misschien heb je er al eens van gehoord, misschien heb je het zelfs al weleens geprobeerd. Maar wat zijn dit nou eigenlijk voor kaarten en belangrijker nog, wat kun je er precies mee? In dit artikel leg ik je uit hoe tarotkaarten werken én hoe je ze gebruikt!

Tarot, wat is dat precies?

Laten we bij het begin beginnen. Want, wat is tarot nou precies? Om te beginnen is het handig om te weten dat deze vraag op veel verschillende manieren beantwoord kan worden. Dit hangt namelijk onder andere af van de tarotist. Dit komt omdat de ene tarotist de kaarten enkel gebruikt voor meditatie, een ander weer als instrument om in contact te komen met haar gaven en de toekomst te voorspellen en weer een ander gebruikt de kaarten vooral als hulpmiddel bij coaching. Drie totaal verschillende doeleinden dus, en daarom is het ook niet meer dan logisch dat je daarbij ook drie verschillende antwoorden krijgt. Maar over het algemeen kan gezet worden dat tarotkaarten je verbinden met je onderbewustzijn en je intuïtie. Dit zodat jij meer inzicht krijgt in je levenspad.

Waar komen tarotkaarten vandaan?

Waar de tarotkaarten oorspronkelijk vandaan komen is niet helemaal duidelijk. Volgens de filosoof Antoine Court de Gébelin komen ze bij de zigeuners uit Egypte vandaan echter is hier nooit enig hard bewijs voor gevonden. De Egyptische teksten werden namelijk pas vanaf 1799 ontcijferd, en dit was jaren nadat hij zijn mening had gegeven.

Een andere, meer logische mogelijkheid is dat de tarotkaarten rondom Italië zijn ontstaan. In 1367 werd er namelijk een verbod gelegd op het gebruik van deze kaarten met als doel de toekomst voorspellen en rond 1425 is er in Italië een boek verschenen waarin de spelregels voor deze kaarten te lezen waren.

Het tarotdeck

Tarotkaarten zijn uitgegroeid tot symbolische kaarten die over de hele wereld gebruikt worden. Deze kaarten worden ook wel het tarotdeck genoemd en bestaat uit 78 kaarten en heeft een samenstelling van twee delen namelijk de Grote Arcana en de Kleine Arcana.

  • De Grote Arcana heeft 22 kaarten en deze hangen niet echt samen maar zorgen wel voor heel veel symboliek.

 

  • De Kleine Arcana kan opgedeeld worden in vier delen, waarbij ieder deel 14 kaarten heeft. Deze samenstelling lijkt heel veel op het ‘gewone’ kaartenspel. Echter in plaats van ruiten, klaveren, schoppen en harten worden hierbij de symbolen staven, pentakels, zwaarden en kelken gebruikt. Ook heeft elke reeks 10 genummerde kaarten, een ridder, schildknaapkaart, een koning en een koningin.

Het leggen van de tarotkaarten

Vaak wordt gedacht dat er met tarotkaarten geprobeerd wordt de toekomst te voorspellen maar dit klopt niet helemaal. Door het leggen van de kaarten wordt namelijk geprobeerd inzicht te krijgen in de huidige situatie, het leven en de persoonlijkheid van degene waar de kaarten voor gelegd worden. Op deze manier kan er goede raad gegeven worden. Deze raad kan vervolgens leiden tot toekomstige keuzes die beter gemaakt worden en dit is voor sommigen een bewijs dat het lezen van tarotkaarten de toekomst voorspelt.

Het verschil tussen het inzicht krijgen in de situatie en de toekomst voorspellen kun je ook zien als het verschil tussen waarzeggerij en divinatie. Bij divinatie staat mediatie en een spiritueel inzicht centraal, deze worden verkregen door het bekijken van de kaarten. Waarzeggerij is alles wat te maken heeft met het voorspellen van de toekomst door middel van het leggen van de kaarten. Wil je tarotkaarten lezen, dan zou je deze twee visies bij elkaar moeten voegen. Je legt de kaarten om meer inzicht te krijgen in de persoon waar je de kaarten voor legt, en hoopt dat je op die manier een kijkje in de toekomst kunt nemen.

Het leggen van tarotkaarten kan op veel verschillende manieren. Dat is ook niet zo gek, de kaarten worden wereldwijd gebruikt en daardoor ontstaan er ook verschillende mogelijkheden. De twee bekendste leggingen vind je hieronder.

Open en gesloten legging

Tijdens een tarotlegging kun je ervoor kiezen de kaarten meteen open te leggen nadat ze zijn getrokken, zodat de plaatjes direct zichtbaar zijn. Maar je kan er ook voor kiezen de kaarten omgedraaid neer te leggen, een gesloten legging dus.

  • Bij een open legging krijg je eigenlijk al direct een duidelijk beeld van de hele situatie omdat alle kaarten open op tafel liggen. Op deze manier kun je direct aan de slag met het maken van verbanden. Ook kun je beginnen met het trekken van conclusies, al loop je dan wel het risico dat deze te haast getrokken worden waardoor de betekenis van de individuele kaarten sneller naar de achtergrond verplaats, en dat is zonde.

 

  • Een gesloten legging houdt in dat je de kaarten omgedraaid op tafel legt en ze vervolgens één voor één om te draaien, of allemaal ineens. Volg je de eerste optie, dan zorgt dit natuurlijk voor iets meer spanning in de lezing omdat de conclusie stap voor stap meer naar voren komt. Wel loop je bij deze versie het risico dat er te veel wordt gefocust op de individuele kaarten en de betekenis van het geheel een beetje verdwijnt.

Lees ook: 3 tips voor als je relatie over is