blog placeholder

Burn-out vuur

Iedereen heeft het tegenwoordig druk, druk, druk. Druk met je werk, druk met je gezin, druk met je hobby’s. Je leven vliegt voorbij en plotseling loop ook jij er tegen aan, een burn-out. Wat is een burn-out precies en hoe kun je een burn-out voorkomen.

Definitie burn-out:
Burn-out betekent letterlijk opgebrand. De term burn-out is afkomstig uit de psychologie. Psychologen gebruiken de term burn-out als een normaal gesproken energiek en opgewekt persoon plotseling niet meer in staat is om zijn alledaagse bezigheden te verrichten en bij de minste of geringste inspanning direct zo vermoeid is dat hij tot niets meer in staat zijn. Het lijkt als het ware of de persoon al zijn energie heeft opgebrand.

Symptomen burn-out:
De symptomen van een burn-out zijn een constante zware vermoeidheid waardoor je niet meer in staat bent om zelfs de eenvoudigste alledaagse bezigheden te verrichten, je niet meer kunnen concentreren en een groot gevoel van zinloosheid hebben.

Gevolgen burn-out:
De gevolgen van een burn-out kunnen desastreus zijn. Als de burn-out niet verholpen wordt kan dit leiden tot psychoses, ernstige lichamelijke klachten tot zelfs hartfalen aan toe en in het uiterste geval kan een burn-out zelfs reden zijn tot zelfmoord.

Hoe voorkom je een burn-out:
Een burn-out is te voorkomen door op een andere manier in het leven te gaan staan. Dit doe je door de oorzaken een voor een vast te stellen en er vervolgens op een andere manier mee om te gaan. Het ligt voor de hand om dit in de volgorde te doen die de meeste mensen zien als oorzaak voor een burn-out namelijk Druk met je werk, druk met je gezin, druk met je hobby’s. Dit is echter precies de verkeerde volgorde. De laatste in de rij, je hobby’s, zijn namelijk bepalend voor hoe je je voelt. De oorzaak van een burn-out is namelijk een gebrek aan zingeving van je vrije tijd waardoor je het gevoel krijgt dat je hele leven en dus jij zinloos bent. Het voorkomen van een burn-out begint dus bij een zinvolle invulling van je vrije tijd.

Eenvoudige oefening:
Een eenvoudige oefening om de ratrace van je leven te onderbreken is deze. Stop even met alles en denk even nergens aan. Adem diep in en concentreer je op wat je voelt. Herhaal deze oefening  5 keer. Stel jezelf de vervolgens de volgende vragen, heb ik honger? heb ik dorst? ben ik ziek? Als je de oefening 5 keer hebt kunnen doen en de drie vragen met nee hebt kunnen beantwoorden moet je het gevoel wat je nu hebt goed tot je door laten dringen. Herhaal deze oefening iedere keer als het gevoel van zinloosheid je overvalt.