blog placeholder

In de moderne westerse maatschappij zijn er steeds minder mensen die geloven dat je na je dood naar het paradijs of naar de hel gaat. Toch bestaan het paradijs en de hel wel degelijk. Je gaat er echter niet pas naar toe als je dood gaat maar je bent er al. Het paradijs en de hel zijn namelijk gewoon hier op aarde. Zowel het paradijs als de hel zijn geen plaats waar je voor eeuwig verblijft. Het paradijs en de hel zijn zowel plaatsgebonden als tijdgebonden. Het maakt ook niet uit of je goed leeft of gelovig bent of alles doet wat slecht is en nergens in gelooft. Zowel het paradijs als de hel overkomt je gewoon.

bericht uit het paradijs

Een hel:
Een voorbeeld van mensen die leven in de hel is het leven van twee willekeurige Chinese arbeidsters die een erbarmelijk leven lijden, net als miljoenen andere Chinezen. De twee Chinese arbeidsters in mijn voorbeeld heten Ai en Wang. Ai en Wang zijn van het arme Chinese platteland naar de grote stad vertrokken op zoek naar werk. Ze leven nu in hun eigen hel. Ze hebben nauwelijks werk en dus geen geld om een kamer te huren. Ze wonen nu uit nood in een openbaar toiletgebouw. Alles wat ze hebben is een bed, een provisorisch keukentje en een oude televisie. Dat er door de dag heen steeds mensen komen die hun behoefte doen en de daardoor steeds aanwezige penetrante urinelucht waar ze in leven vinden ze niet het ergste. Wat ze het ergste vinden is dat, als ze het geluk hebben dat ze een tijdje kunnen werken, hun fornuis en hun pannen worden gestolen. Hun levensvooruitzicht is een leven vol ellende, armoe, hard werken voor weinig geld en waarschijnlijk op jonge leeftijd aan een vervelende ziekte een pijnlijke dood sterven. Wat misschien nog wel het ergste is in hun hel op aarde is hun televisie. Op de televisie zien ze heel veel beelden van gelukkige rijke mensen die allerlei  luxe apparaten kunnen kopen voor heel weinig geld omdat deze gemaakt worden in China door zwaar onderbetaalde en uitgebuite arbeiders.

bericht uit het paradijs

Een paradijs:
Voor een voorbeeld van een paradijs hoef ik niet zo ver te gaan. Sterker nog, ik leef er zelf in. Ik ben een gelukkige man met een goed verstand en een gezond lijf. Ik heb een mooie gezonde vrouw en twee mooie gezonde kinderen. We wonen in een mooie ruime woning waar het, ondanks dat er vandaag buiten een koude record van 23,8 graden onder nul gemeten is, gewoon lekker warm is. Zowel mijn vrouw als ik heb een leuke goedbetaalde baan. Ik werk 4,5 dag per week en mijn vrouw 22 uur. We hebben dus iedere week een lang weekend en ook nog 5 weken doorbetaalde vakantie per jaar. We eten iedere dag wat we lekker vinden zonder dat we hoeven te kijken wat het eten kost. Iedere keer als we bij de kassa van de supermarkt onze aankopen op de band leggen verbaas ik me over de hoeveelheid chips, zoute koekjes, snoepgoed, flesjes frisdrank voor naar school, flessen frisdrank en flessen wijn die erop liggen. De werkelijke kosten voor de eerste levensbehoeften als brood, groente en vlees vormen maar een minieme fractie van de kassabon. Als we een keer ziek zijn kunnen we gewoon thuis blijven en als het nodig is worden we, dag en nacht, meteen opgehaald door een ambulance en geholpen door een arts en tal van verpleegkundigen. Natuurlijk hebben we een, door goedkope Chinese arbeiders gemaakte, flatscreen televisie. Zowel in de huiskamer als in de kamer van mijn dochter als in de kamer van mijn zoon staan een, door goedkope Chinese arbeiders gemaakte, computer met breedband internet. En natuurlijk hebben we allemaal een, door goedkope Chinese arbeiders gemaakte, mobiele telefoon.

bericht uit het paradijs

Paradijsgenoten:
Wij leven niet alleen in dit paradijs. Bijna al onze familieleden, vrienden, buren, collega’s en klasgenoten leven ook in dit paradijs. Ik zeg bijna omdat er altijd wel een paar zijn die tijdelijk in een hel leven. Meestal wordt deze hel veroorzaakt door ziekte of overlijden. Ieder keer als er iemand van je sociale kring in een tijdelijke hel beland wordt je eigen paradijs verstoord. Toch versterkt iedere verstoring het besef van je eigen tijdelijke paradijs. Ook de televisie versterkt dit gevoel. Net als de televisie bij de arme Chinese arbeiders hun hel versterkt, versterkt de televisie bij ons, door alle ellende die je er voor ziet van verre landen, het paradijs gevoel.

bericht uit het paradijs

CONCLUSIE:
Zowel het paradijs als de hel zijn een situatie waar ieder mens in kan belanden op deze aarde.