Elk half jaar worden we geconfronteerd met het voor- of achteruitzetten van de klok: de zomer- en wintertijd. Bij zomertijd wordt de klok een uur vooruit, bij wintertijd een uur terug gezet. Door de zomertijd is het ’s ochtends een uur later licht. Het voordeel is dat het ’s avonds later donker wordt. Hier ligt dan ook de werkelijke reden voor het invoeren van zomertijd. Doordat het ’s avonds langer licht blijft wordt energie bespaard voor verlichting.
Wanneer gaat de zomer- en wintertijd in?
Elk jaar wordt in het laatste weekend van de maand maart in de nacht van zaterdag op zondag om 2.00 uur de klok een uur vooruit gezet. Vanaf dat moment is de zomertijd ingegaan. In het laatste weekend van oktober wordt in de nacht van zaterdag op zondag de klok een uur teruggezet, het is dan wintertijd.
Wat is de echte tijd?
Wintertijd of zomertijd, wat is de echte tijd? De zomertijd is later ingevoerd. De wintertijd duurt 5 maanden, terwijl de zomertijd 7 maanden duurt.
Geschiedenis zomertijd
Vanaf 1916 t/m 1945 hadden wij in Nederland ook zomertijd. Na de tweede wereldoorlog werd deze echter afgeschaft. Vanaf 1977 werd opnieuw de zomertijd ingevoerd.
Tegenwoordig is het overal in Nederland even laat. Maar dit is niet altijd zo geweest. In de jaren 1909 tot 1940 was er de Amsterdamse tijd. De tijd in verschillende steden in Nederland was afhankelijk van het moment waarop de zon op zijn hoogste punt stond. Omdat de zon opkomt in het oosten was het daar een kwartier later dan in het westen van het land. Om het nog ingewikkelder te maken liep de Amsterdamse tijd ook nog eens voor op de West-Europese tijd en achter op de Middden-Europese tijd. Maar de wereld werd kleiner en met de komst van de spoorwegen werd vanaf 1940 overal in Europa dezelfde tijd gehanteerd.
Behalve in Europa zien we dat ook andere landen zomertijd hebben zoals in bijna heel Noord-Amerika.
Tegenwoordig is de aarde verdeeld in 24 zones tussen de keerkring en de poolcirkels. In deze zones wordt dezelfde tijd gehanteerd, die afgeleid is van de tijd van Greenwich in Engeland, ook bekend als GMT (Greenwich Mean Time).
Bioritme
Door de zomertijd wordt het bioritme voor enkele dagen verstoord. Mensen kunnen dan vermoeid en minder alert zijn. Met name jonge kinderen kunnen hier last van hebben.