Colportage is al jaren een punt van heftige discussies. Aan de ene kant is het ooit ontstaan om mensen leuke aanbiedingen te doen, maar helaas heb je aan de andere kant de mensen die hier niet juist mee omgaan. Oplichters maken al jaren misbruik van de goedheid van mensen.
Twee weken geleden werd er bijvoorbeeld in Raalte weer aangifte gedaan door een inwoner van deze gemeente. Deze persoon had meegedaan aan een actie om kinderboeken thuis te laten bezorgen. Hiervoor hoefde alleen de verzendkosten betaald te worden. Een leuke actie en uiteraard werd ervoor getekend. Helaas werden de boeken alleen nooit afgeleverd en kreeg de gedupeerde uiteindelijk wel een brief van een incassobureau dat er betaald moest worden. Behalve de zogenaamde kosten kwam daar een bedrag van veertig euro bovenop voor incassokosten. Omdat het bedrag onder de vijftig euro was hoeft het bedrijf geen verdere informatie te verschaffen.
Om dit te kunnen voorkomen is het belangrijk dat je als consument op een aantal dingen let. De wetten omtrent colportage worden namelijk vaak gewijzigd, maar belangrijk is dat je zelf goed op let. Het is altijd beter om te voorkomen dan te genezen. Hier een aantal weetjes zodat je in ieder geval op de hoogte bent.
Nieuwe energieleverancier
Waarschijnlijk hebben veel mensen al wel eens iemand aan de deur gekregen of zijn op straat aangesproken voor het afsluiten van een nieuw energiecontract. Sinds vorig jaar valt het afsluiten van zo’n contract ook onder de colportagewet. Dat houdt in dat je een langere bedenktijd hebt. Waar je eerst maar acht kalenderdagen had om het contract te ontbinden heb je er nu veertien.
Hogere grens
Vorig jaar stond de grens van het bedrag bij een overeenkomst op 35 euro. Dat bedrag is sinds halverwege het jaar verhoogd naar 50 euro. Dat houdt in dat je altijd goed moet nadenken wanneer je tekent voor een overeenkomst die minder is dan dit bedrag.
Abonnement afgesloten op straat
Ook hier geldt voortaan voor dat het onder de colportagewet valt.