Het hedendaagse Nederlandse koningshuis van Oranje-Nassau is jonger dan de huidige Nederlandse monarchie. De Nederlandse monarchie begon namelijk in 1806 toen Lodewijk Napoleon door Napoleon Bonaparte werd aangesteld als koning van Holland. Het Nederlandse koningshuis van Oranje-Nassau ontstond 10 jaar later toen Willem I Frederik (Willem Frederik Prins van Oranje-Nassau) zichzelf op 16 maart 1815 uitriep tot koning van de Republiek der Verenigde Nederlanden. Dit was 3 jaar nadat Napoleon Bonaparte verslagen werd in de slag bij Leipzig waarna Willem I Frederik werd ingehuldigd als ‘Soeverein Vorst’ der Verenigde Nederlanden omdat hij als derde zoon van stadhouder Willem V en prinses Wilhelmina van Pruisen in 1795 als erfprins, 23-jaar oud, aan het hoofd van het Staatse leger tegen de Franse invallers stond.
Weg met het koningshuis:
Tot aan vorig jaar had het koningshuis, in de persoon van koningin Beatrix, nog een heel klein beetje macht maar bij de kabinetsformatie van 2012 wijzigde de Tweede Kamer op 27 maart 2012 haar reglement van orde, waardoor voortaan informateurs door de Kamer worden benoemd waarmee het koningshuis haar laatste restje macht kwijtraakte en daarmee feitelijk haar bestaansrecht.
Weg met koning willem alexander, leve koningin maxima:
Was er bij de inhuldiging van koningin Beatrix op 30 april 1980 nog een heftige maatschappelijke discussie over het voortbestaan van het Nederlandse koningshuis van Oranje-Nassau bij de aanstaande kroning van koning Willem Alexander lijkt opeens iedereen pro koningshuis. Dit komt niet door prins Willem Alexander, ook wel bekend onder de bijnaam “prins pils” die door zijn vrouw zelfs als “een beetje dom” werd betiteld maar enkel en alleen door zijn vrouw Maxima. Omdat het koningshuis alleen nog een public relations functie heeft ben ik van mening dat Maxima de redder is van het koningshuis. Daarom verdient zij het om ook het feitelijke hoofd van het Koninklijke public relations instituut te zijn, daarom, weg met koning Willem Alexander en leve koningin Maxima.