blog placeholder

De mensen roken om vele verschillende redenen. Roken is zeer verslavend omdat tabak een krachtige middel bevat, de bekende nicotine. De rokers zijn ook beïnvloed door de jarenlange knappe marketingstactieken van tabaksbedrijven.

Nicotine als een drug

De sigaretten worden doelbewust ontworpen om zo een snelle ‘nicotineklap’ te geven. Het vergt slechts tien seconden voor de stof jouw hersenen bereikt. De nicotine veroorzaakt verslaving op gelijke wijze als heroïne of cocaïne. Het is net zo verslavend als harde drugs.

De nicotine is een stimulans die jouw hartslag versnelt en verschillende delen van jouw hersenen en lichaam beïnvloedt. Rokers krijgen een kick omdat de nicotine het vrijkomen van dopamine in de hersenen kan teweegbrengen – een chemisch product die betrokken is bij het genotsgevoel.

Dit betekent ook dat rokers beginnen om een mentale verband te krijgen tussen roken en goed voelen. Door dit kunnen rokers ook  gehecht raken aan abstracte dingen zoals de smaak van sigaretten of het gevoel van het roken, evenals de nicotine zelf.

 

Advertenties over sigaret en roken

Helft van de rokers overlijden van ziektes gerelateerd aan roken. De fabrikanten van de sigaret zorgen ervoor dat:

* zij precies weten waarom mensen roken

* zij verstandige producten op de markt brengen om nieuwe klanten aan te trekken

De industrie besteedt heel wat geld om het roken te laten lijken als heerlijk, modieus en aantrekkelijk. De meeste rokers begonnen toen ze jong en imago-bewust waren. Jonge rokers vinden het moeilijk om te stoppen naarmate ze ouder worden. De reclame van de sigaret wordt nu verboden in het Verenigd Koninkrijk. Zo ontwikkelt de industrie nieuwe en subtiele tactiek om vervolging te vermijden.

 

Stress en relaxen

Vele mensen beweren dat het roken ze helpt om stress aan te pakken. Maar in feite is de nicotine een stimulans en zal je niet helpen te ontspannen. De rokers denken waarschijnlijk dat roken ze een beter gevoel geeft omdat wanneer zij niet roken, lijden ze aan symptomen van het terugtrekken van nicotine.

 

Andere persoonlijke redenen waarom mensen roken

De mensen hebben veel andere persoonlijke redenen om te roken. De rokers kunnen:

* roken gebruiken als steun wanneer dingen mis gaan

* meeroken met anderen als een soort gedeelde activiteit

* roken gebruiken als een middel om een gesprek te beginnen en nieuwe mensen te kennen

* roken om zichzelf zelfverzekerder en gefocust te laten kijken

* denken dat roken ze helpt om hun lichaamsgewicht op peil te houden

* roken wanneer zij verveeld raken of wanneer ze eenzaam zijn

* roken wanneer ze een pauze nodig hebben of een moment voor zichzelf