blog placeholder

Deze week zag ik op de televisie een op het eerste gezicht onschuldig filmpje op het journaal waarin een hele grote dikke ongewapende zwarte man  (Eric Gardner), gebarend met zijn armen, staat te discussiëren met een politieagent (Daniel Pantaleo). Opeens springt deze politieagent hem op zijn rug en neemt hem in een wurggreep al snel bijgestaan door nog een paar politieagenten. Het lijkt wel mee te vallen maar dan hoor je de zwarte man  duidelijk roepen, “I can’t breath!, I can’t breath!”. De politieagent houdt hem echter niet los en even later is de zwarte man  gestikt. Na het zien van het filmpje hoor ik de journaallezer zeggen dat er door een onderzoeksjury is bepaald dat de politieagent niet wordt vervolgd voor doodslag of moord op Eric Gardner.

Eric Garner in gesprek met politieman Daniel Pantaleo

Waarom wurgt de Amerikaanse politieagent Daniel Pantaleo de zwarte man Eric Gardner?
De vraag die direct bij mij opkwam toen ik het filmpje zag was, Waarom wurgt de Amerikaanse politieagent Daniel Pantaleo de zwarte man Eric Gardner? Het antwoord is ronduit schokkend, omdat hij illegale sigaretten, per stuk, te koop aanbood op straat.

Waarom mag de Amerikaanse politieagent Daniel Pantaleo de zwarte man Eric Gardner wurgen?
Volgens de Amerikaans wet mag een politieman dodelijk geweld gebruiken om “zichzelf of anderen te verdedigen, of om te verhinderen dat een verdachte op de vlucht slaat van een gevaarlijke misdaad”.

Hoe komt het dat de Amerikaanse politieagent Daniel Pantaleo de zwarte man Eric Gardner wurgt?
De redenen dat de Amerikaanse politieagent Daniel Pantaleo de zwarte man Eric Gardner wurgt is dat hij een hekel heeft aan zwarte mensen. Dit blijkt uit het feit dat hij in 2012 ook al een raciaal incident heeft gehad. Hij hield toen met enkele collega’s twee zwarte mannen aan die met de auto door Staten Island, New York, reden. Ze sloegen de mannen, zonder directe klacht of verdenking, direct in de handboeien. Ze kleden ze vervolgens op straat gedeeltelijk uit om ze te fouilleren waarbij ze niets vonden. Daarna werden meegenomen naar het politiekantoor gedwongen om zich gehaal uit te kleden en hun geslachtsdeel te bewegen om onder de balzak te kunnen controleren. Ook toen werd er niets gevonden en  werden ze vrijgelaten zonder vervolg op de zaak. E twee zwarte mannen dienden echter zelf een klacht in en ontvingen naar aanleiding daarvan een schadevergoeding van 30.000 dollar (24.000 euro). Ze moesten hier echter wel een overeenkomst voor tekenen die bepaalt dat ze verder niet over de zaak mogen praten.

Waarom gebeurt het zo vaak dat Amerikaanse agenten onnodig hard optreden tegen zwarten?
In de VS (en niet alleen daar) heerst de negatieve perceptie dat zwarten vaker betrokken zijn bij misdaden dan blanken. Deze perceptie zorgt er voor dat de politieagent iedere zwarte man direct als een bedreiging ziet. Bovendien wordt op de Amerikanse politieacademies aan jonge politieagenten geleerd dat ze nooit mogen twijfelen omdat snel handelen levens kan redden. Er wordt ze geleerd meteen een beslissing te nemen, ook al blijkt het achteraf de verkeerde.