blog placeholder

Dit is het laatste artikel in mijn reeks over de subcultuur hiphop.

In de vorige artikelen hebt u achtereenvolgens iets kunnen lezen over:
– De achtergrond en basis van de subcultuur hiphop
– De geschiedenis van de hiphopmuziek
– Kleding en taal binnen de subcultuur hiphop

In dit laatste artikel leest u iets over opvattingen/principes binnen de subcultuur, redenen om u aan te sluiten bij de subcultuur en eventuele risico’s.

Wat houdt dat in hiphopper zijn?

Nu weten we hoe de hiphopcultuur is ontstaan, maar wat houdt dat eigenlijk precies in hiphopper zijn?

Binnen de hiphopcultuur staat het elkaar op vriendschappelijke wijze aftrouwen, verbeteren en terechtwijzen centraal. Het draait dus om competitie, maar ook verantwoordelijkheid, eer en respect! Ze hebben dan ook een stoere,coole soms agressieve houding. Deze houding definiëren ze zelf als: mij kun je niet raken.
Respect hebben voor elkaar en voor elkaars ding is belangrijk, uit welke cultuur je ook komt.

Hiphop is voor velen een levenswijze en leerschool. Je hebt een bepaalde mensenkennis nodig en je moet proberen rustig te blijven. Daarnaast heb je discipline nodig om echt te kunnen groeien in iets, dit komt naar voren in hun creatieve en artistieke kant. Ze maken zelf muziek, schrijven zelf, maken beeldende kunst en doen aan dansoptredens. Wat hierbij erg belangrijk is, is dat de ideeën uit hen zelf komen.
Dit houdt ze dan ook bezig in hun vrije tijd, ze zijn daarbij ook vaak op straat en in discotheken te vinden. Al bij al vinden hiphoppers het belangrijk dat je van het leven geniet, op wat voor manier dan ook!

Waarom kiezen voor hiphop?

Waarom zou je er nu voor kiezen om jezelf aan te sluiten bij de hiphopcultuur? Hier zijn verschillende goede redenen voor:

– Je houdt van de muziek en waar deze over gaat (maatschappelijke en persoonlijke thema’s), de muziek heeft een bepaalde betekenis of functie.
– Je vindt respect en orginaliteit belangrijk.
– Je bent maatschappijkritisch, maakt je niet druk om wat andere van je denken en blijft daarbij respectvol.
– Je staat positief in het leven en bent daarbij eerlijk tegen jezelf en anderen.
– Je doet veel nieuwe contacten en vrienden op.
– Je bent sportief bezig en krijgt dus genoeg lichaamsbeweging.
– Je kunt jezelf sportief en creatief uitten.
– Je gebruikt geen fysiek geweld, maar je gaat tegen elkaar battlen.
– Je leert discipline te hebben, zodat je ergens goed in kan worden.
– Je bent anti-materialistisch: spullen doen er niet toe, want je passie is het belangrijkste, zolang je die maar uit kunt oefenen!

Genoeg redenen om jezelf dus aan te sluiten bij deze cultuur. Hieruit blijkt dat er veel voordelen zijn, maar er zijn ook risico’s, daarom enkele tips:

 – Blijf naar school gaan! Het is niet erg dat je later je geld wilt verdienen met muziek of dans, maar het is altijd slim om een diploma op zak te hebben. Probeer te oefenen in je vrije tijd!
– Dat iemand geen hiphopper is, maakt deze persoon nog niet minder. Verwaarloos dus niet je vrienden die je had voor je hiphopper werd. Je bent niet voor niks vrienden.
– Pas op voor de illegale dingen, zoals overal graffiti spuiten. Dit kun je ook op speciale plekken doen of op bijv. een eigen doek.
– Het is natuurlijk heel hip om te praten zoals andere hiphoppers, maar probeer ook regelmatig gewoon Nederlands te praten en te schrijven. Zo verleer je het Nederlands niet.

Dit was het laatste artikel binnen mijn reeks over de subcultuur hiphop. Hopelijk heeft u veel plezier gehad in het lezen en weet u nu meer over deze subcultuur!