blog placeholder

Verslaafd aan schrijven

Het leven gaat maar door en niemand weet waarvoor. Om die tijd toch enigszins zinvol te vullen schrijf ik mijn zoveelste artikel. Niet met een bedoeling, of ja, toch wel met de bedoeling dat de ledigheid van mijn bezigheden toch nog wat geld genereerd om die ledigheid te financieren. Ik schrijf tegenwoordig met de sinds kort door mij ontdekte Hemingway methode. (zie mijn vorige artikel schrijven-volgens-de-hemingway-methodei ). Of je er wat wijzer van wordt weet ik niet maar het dwingt je wel om door te gaan en het zorgt ervoor dat je je gedachten zo direct mogelijk op schrift stelt. Wat ik waarneem om mij heen is dat het meeste geld door mensen wordt uitgegeven om even de ledigheid van hun leven te vergeten. Het meest destructieve voorbeeld daarvan zijn drugs en alcohol die er voor zorgen dat je gedurende een paar uur even niet geconfronteerd wordt met de voortdurende leegheid van het menselijke bestaan. De wat plezierigere voorbeelden zijn dingen als een film in de bioscoop of een vakantie naar een ander land. Eigenlijk is een film kijken in een bioscoop niet zo veel anders als drugs of alcohol gebruiken. Als ik er over nadenk verklaard het ook waarom er zo ontzettend veel films illegaal gedownload worden. Het kijken naar films is volgens mij dus ook verslavend maar is het een verslaving die niet direct schadelijk is voor het leven. Het zorgt er echter wel voor dat, net als bij drugs en alcohol, het leven tussen de films in steeds saaier wordt en de drang om steeds vaker een film te kijken steeds sterker wordt. Dit geld ook voor vakantie.

Vakantie verslaving:
In Nederland heb je als werkende recht op 5 weken doorbetaald vakantie verlof waarvan 3 weken achter elkaar volgens de meeste Cao’s moeten kunnen worden opgenomen. Daarnaast hebben de meeste werknemers 2 dagen per week, waarvan de meeste in het weekend, vrij. Die twee dagen per week zijn voor de meeste mensen net te kort om volledig te resetten van hun werk en dus leven heel veel mensen ieder jaar heel lang van te voren al naar hun vakantie toe. Pas in hun vakantie zijn ze vervolgens in staat om het leven te leven zoals ze dat eigenlijk willen leven. De meeste mensen moeten hiervoor wel weg van huis omdat ze anders nog het gevoel hebben dat ze aan allerlei verplichtingen onderhevig zijn. Ver op vakantie in een vreemd land zonder direct contact met het thuisfront is hierbij de meest verslavende vorm van vakantie. Je staat ’s morgens op en je hoeft niets. Het ontslaat je ook van die dwingende verplichtingen als, de telefoon, familiebezoek, condoleances, verenigingsactiviteiten, het dagelijkse nieuws etcetera. Sterker nog, voor veel mensen is het feit dat je alle verplichtingen buiten je werk om voor een paar weken kwijt bent vaak nog rustgevender als het niet hoeven werken zelf. In veel gevallen is werken namelijk rustgevender als vakantie. Een drukke baan ontslaat je ook van het moeten beantwoorden van je privé telefoon, familiebezoek, condoleances, verenigingsactiviteiten, het dagelijkse nieuws etcetera. Het nog rustgevender kunnen zijn van een drukke baan als vakantie is het feit dat je, in tegenstelling tot als je op vakantie bent, je niet hoeft te bedenken wat je die dag allemaal moet ondernemen om je dag zo optimaal mogelijk te benutten.

Waarom is de ene verslaving strafbaar en de andere verslaving niet?
Op de keeper beschouwd is bijna alles wat we doen om onze tijd om te krijgen een vorm van verslaving. Het gekke is dat de ene verslaving als een probleem gezien wordt en de andere verslaving niet. Een goed voorbeeld hiervan is het verschil tussen een sportverslaving en een seksverslaving. Beide verslavingen berusten op een tijdelijke uitschakeling van je dagelijkse gedachten door een lichamelijke inspanning die een geestelijke ontspanning tot gevolg heeft. Het verschil zit hem erin dat veel seksverslaafden op den duur een steeds grotere prikkel moeten hebben om nog tot een lichamelijke ontspanning te komen en hierbij de grenzen van het toelaatbare uit het oog verliezen en door hun verslaving andere mensen schade berokkenen. Vanaf het moment dat een seksverslaving leidt tot het beschadigen van andere mensen is het strafbaar.