blog placeholder

Een boerka is zoals je vast wel weet een kledingstuk dat vooral door streng islamitische vrouwen gedragen wordt. Een boerka bedekt het hele lichaam, en dan vaak ook de ogen. Vrouwen kijken daarom door een soort gaas waardoor zij zelf wel kunnen kijken maar niet bekeken kunnen worden. De boerka die in Nederland door een klein percentage vrouwen wordt gedragen is een nikab. Bij het dragen van zo’n kledingstuk (een sluier) zijn de ogen meestal wel zichtbaar.

Argumenten tegen een boerka(nikab)verbod:

1. Een verbod op de boerka tast de vrijheid van godsdienst aan. Langzaam maar zeker wordt godsdienst teruggedrongen uit het openbare leven, zo ervaren sommige mensen het. Wie weet zal er binnenkort ook een verbod komen op keppeltjes en hoofddoeken.

2. Door het dragen van een nikab wordt er meer vrijheid gegeven aan de vrouw die deze draagt. De man staat meestal niet toe om zonder nikab zijn vrouw de straat op te laten gaan. Door het dragen van een nikab mag de vrouw tenminste wel boodschappen doen.

3. Daarnaast beweren de islamitische vrouwen ook vaak dat ze de nikab vrijwillig willen dragen. Ze vinden het geen teken van onderdrukking wat toch veel mensen denken. Wij vinden het vaak vreemd dat deze vrouwen er helemaal bedekt bijlopen. Zij vinden het vaak weer raar dat een vrouw in onze westerse wereld er uitdagend of ‘halfnaakt’ mag bijlopen. Een onderbouwing hiervoor is dat een vrouw van haar man is en niet van de wereld. In de westerse wereld wordt de vrouw eerder als een object gezien, zo beweren sommigen.

4. Boerka’s worden in Nederland maar door een kleine groep vrouwen dagelijks gedragen. Een verbod hierop hoeft voor ons als (niet-islamitische) burgers helemaal niets te betekenen. Voor een kleine moslimgroepering in ons land levert het alleen frustraties op.

Argumenten vóór een boerka(nikab)verbod

1. Als men een islamitische vrouw ziet lopen in een nikab denkt men vaak aan onderdrukking. Het wordt namelijk vaak verplicht door de man om een nikab te dragen. Ook kan het als discriminerend ervaren worden: Vrouwen zijn minderwaardig of kunnen op straat worden uitgescholden bij het dragen van een nikab. 

2. Nikabs verhinderen de integratie (het samensmelten van verschillende bevolkingsgroepen). Daarnaast is het niet mogelijk om goed te communiceren met iemand die een nikab draagt: Je ziet namelijk alleen twee knipperende ogen en helemaal geen gezichtsuitdrukkingen. Geen enkele werknemer zal daardoor een nikabdragende vrouw aannemen.

3. Je kan niet zien wie de boerka draagt. Het kan zowel een man als een vrouw zijn. Het valt haast niet te onderscheiden. Daarnaast kunnen mensen een boerka/nikab gebruiken om expres hun uiterlijk te verbergen om criminele activiteiten te verrichten, wat misschien wat vergezocht is. De identiteit van de persoon lijkt totaal verborgen wat ook het geval is bij een bivakmuts die niet in het openbaar mogen worden gedragen.

4. Een boerkaverbod tast tenslotte niet de vrijheid van de islamitische godsdienst aan. Het gaat namelijk meer om de cultuur en niet om een bepaalde geloofsregel of voorschrift. Het is namelijk maar een klein aantal vrouwen die een nikab dragen.