blog placeholder

In het Franse wielerstadion Velodrome d’Hiver zijn in juli 1942 duizenden Joden dagenlang zijn vastgehouden, wachtend op hun dood. Zijn we dit vergeten? Of willen we dit niet meer weten? Waarom wordt het in de doofpot gestopt?

In juli 1942 vond de grootste razzia plaatst in de Franse geschiedenis. Ruim 13.000 Joden, waaronder 3500 kinderen werden ondergebracht in het stadion Velodrome d’Hiver, beter bekend als Vel d’Hiv, om vervolgens in kampen als Beaune-la-Rolande en Pithiviers geïnterneerd te worden. Ten slotte werden ze gedeporteerd naar Auschwitz hun dood tegemoet. Tegenstrijdig genoeg was de codenaam van deze razzia Operation Spring Breeze, lentebries. Verontrustend is dat niet de Duitse nazi’s de arrestatie uitvoerden, maar de Franse politie. Wel stonden ze onder bevel van de nazi’s. Franse burgers stonden machteloos. Ze wisten niet wat er met deze Joden, die door hun straat werden geëscorteerd, zou gebeuren.
De Joden werden eerst in het stadion dagenlang vastgehouden. Het was hartje zomer en verstikkend heet. Ze kregen nauwelijks voedsel of water. Sommigen van hen stierven hier van de honger en dorst of pleegden zelfmoord. Na vijf dagen werden ze uit het stadion gehaald en op een trein gezet.. De mannen werden van de vrouwen en kinderen gescheiden. Wat de Joden niet wisten, is dat hun mannen en vaders rechtstreeks naar Auschwitz gingen. De vrouwen en kinderen werden in een kamp ondergebracht. Al hun kostbare bezittingen werden afgenomen. Na een paar dagen werden de vrouwen van hun kinderen gescheiden en gedeporteerd naar Auschwitz. De kinderen bleven achter. Sommigen waren nog geen 3 jaar. Als laatste werden ook de kinderen gedeporteerd.

Frankrijk heeft spijt betuigd voor de rol van de Franse politie in de oorlog. De razzia was een gezamenlijke actie van samenwerkend Frankrijk en Duitsland. De Franse politie heeft de bevelen van de nazi’s gehoorzaamd en schaamt zich daar diep voor. Dit past niet in het plaatje van een land met de grondbeginselen als de ‘Déclaration des droits de l’Homme et du Citoyen’ van 1791. De primaire reden voor de razzia was het doden van mensen vanwege hun religie. Hoe het kan dat de nazi’s de Franse politie zover heeft beïnvloed dat ze hun eigen Franse volk ging uitmoorden is een raadsel. Wel zijn er sommige politiemannen die geprobeerd hebben Joden te laten ontsnappen. Veel wisten niet eens waar ze mee bezig waren. Het is een zwarte bladzijde uit de Franse geschiedenis.

Wat is er nu nog over van Vel d’Hiv? In 1959 is een deel van het stadion door een brand vergaan, de rest is afgebroken. Nu staat er een flat en een gebouw voor het ministerie van Binnenlandse Zaken. Verscheidene monumenten staan in de buurt om de Joden die zijn omgekomen te gedenken. Laten we dit nooit vergeten.