In 2010 heeft het Oranje Kruis richtlijnen opgesteld voor wat er in een BHV verbanddoos dient te zitten. Deze verbanddoos is speciaal op bedrijven gericht. Wettelijk gezien zijn er geen verplichtingen die aangeven hoe veel verbanddozen er aanwezig dienen te zijn of wat er in een goede verbanddoos dient te zitten. Helaas, want het is wettelijk vastgesteld dat er binnen de drie minuten eerste hulp dient te worden verleend en met behulp van een uitstekende en volledige verbanddoos kan wellicht betere hulp worden geboden.
Wat dient er in de verbanddoos te zitten?
Uiteraard verschilt het per branche wat er in een goede verbanddoos aanwezig dient te zijn. Zo zal de inhoud van een verbanddoos op een peuterspeelzaal anders zijn als de inhoud van die van een vrachtwagenchauffeur. De verantwoording voor de inhoud van een verbanddoos ligt bij de werkgever, uiteraard kunnen werknemers hier suggesties in doen en aangeven wat zij wellicht nog missen. Wanneer er echter niet genoeg verbandmiddelen aanwezig zijn kan de arbeidsinspectie hier wel een boete op toeleggen.
Soorten verbanddozen
Er zijn verschillende typen verbanddozen:
- Verbanddoos A
- Verbanddoos B
- Verbanddoos BHV
- Basis verbanddoos
- EHBO verbanddoos
Welk verbanddoos je nodig hebt is vooral afhankelijk van de grootte van een afdeling.
Noodset BHV
Je hebt ook speciale noodsets voor hen die een BHV certificaat hebben behaald. Een noodset voor BHV is ontwikkeld voor individuele bedrijfshulpverleners en is zo gemaakt dat er direct kan worden gehandeld bij noodsituaties. De noodset is een aanvulling op de verbanddoos BHV en is goed draagbaar zodat de BHV’er deze kan opbergen op een plaats waar deze gemakkelijk en snel bij kan. Hierin zit bijvoorbeeld een isoleerdeken, een veiligheidsvest de vuistregels voor de eerste hulp, een mondmasker en diverse soorten snelverband.