blog placeholder

Een raar onderwerp voor iemand, wiens bestaan eigenlijk bestaat uit het werken met dieren, maar die komen ook zeker aan bod. Maar van afgelopen weekend schoot een vrouw twee mensen dood, zelfverdediging?

Zelfverdediging voor zover ik weet bestaat dit recht niet in het Nederlands wetboek en ook op de radio konden ze me vanavond op Radio Noord niet verder informeren. In Nederland hebben we het recht op een burgelijk arrest, we mogen iemand aanhouden, vastplakken met tape bijvoorbeeld, tot de politie komt.

Dus de dappere juweliers vrouw, die twee overvallers dood schoot, kan net zo goed voorkomen voor dubbele moord, doodslag, omdat ze het niet van te voren had beraamd. En dan nog verzachtende omstandigheden, maar zelfverdediging staat niet in ons wetboek.

Nog een paar andere voorbeelden, heel lang geleden mijn buurman in Amsterdam, een prof kickboxer kwam me te hulp tegen een aanrander, hij werd veroordeeld voor geweld, brak de kaak en een arm van de overvaller, maar verloor ook zijn prof-licentie.

Meer recent werd ik gemolesteerd op mijn eigen terrein en liet in een reactie de deur weer los van de honden, die ik net had buiten gedaan, de golden retriever had de inbreker bij zijn been en de Friese stabij kan er net niet bij. Inbreker kwam weg, maar ik kreeg een reprimande van de politie, ik had de honden, niet achter de man aan mogen laten gaan.

Dus dit is Nederland, maar aan de andere kant, en dit is waarom ik medelijden heb met de juweliers vrouw, want zij is veroordeeld tot levenslang in haar eigen hoofd.

In Canada en op veel meer plaatsen in de wereld heb je wel het recht op zelf verdediging op je eigen terrein en mogen dus ook je honden iemand naar de keel vliegen en ik had een hond, die daartoe was getraind. Rocket, een zwarte herder van 45 kilo. En natuurlijk was ik de enige die na een buurtfeest wakker werd van mijn hond en wat was ik blij dat de inbreker sneller bij de erfgrens was dan de hond. Hoe reageren jullie bij iemand zonder strottenhoofd?

Ik denk dat ik mijn hond, nooit meer had kunnen knuffelen en hij was de liefste hond van de wereld en zelfs getraind als kindermeisje om de kinderen van de familie op het erf te houden en dat kon hij zo zacht. Maar toch, die andere kant was er ook.

Maar het is aan de mensen, wat voor maatschappij willen we? In een dicht bevolkt land als Nederland, dit soort honden in tuinen en geweren in winkels? En kunnen we dat zelf aan? Ik denk van niet, maar willen we dat wel, dan moeten we als eerste ons wetboek aanpassen, zodat deze dappere dame gevrijwaard is van een aanklacht van dubbele moord.