blog placeholder

Woord van het jaar

Op 18 december 2012 werd ‘Project X’ door Van Dale, de bekende uitgever van woordenboeken, uitgeroepen tot het nieuwe favoriete woord van dat jaar. Het woord kreeg 17 % van de 22.000 ingebrachte stemmen. Waar komt het woord ‘Project X’ vandaan? En wat wordt er precies mee bedoeld?

Project X, de film

Het woord ‘Project X’ is afkomstig van de gelijknamige film onder regie van Nima Nourizadeh. Deze komedie was tevens het debuut van de regisseur.  ‘Project X’ is gebaseerd op een verhaal van Michael Bacal en Matt Drake en geproduceerd door Todd Philips. Hierin komen 3 vrienden (Thomas, Costa en J.B.) op het idee hun populariteit te vergroten door het organiseren van een feest. Dit escaleert echter volledig en de drie vrienden verliezen alle controle over dit feest volledig , waardoor alles uit de hand loopt.

In eerste instantie was ‘Project X’ de werktitel van deze film tot een definitieve titel gevonden zou worden. Maar de belangstelling voor de film die juist groeide door het gebruik van de geheimzinnige titel ‘Project X’ heeft ervoor gezorgd dat dit uiteindelijk de definitieve titel werd.

Inmiddels wordt het woord over de hele wereld gebruikt voor feesten die door jongeren worden georganiseerd en die volledig uit de hand lopen doordat er heel veel gasten komen, die zijn uitgenodigd via social media zoals Facebook, Hyves en Twitter.

Haren, 21 september 2012

Het meest bekende voorbeeld in Nederland is het ‘Project X –feest’ in Haren. Een 16-jarig meisje had haar vrienden en vriendinnen via Facebook uitgenodigd voor haar verjaardagsfeestje op 21 september 2012, maar was vergeten aan te geven dat het om een privé-feestje ging. Het meisje had het feestje per ongeluk de status ‘openbaar’ gegeven waardoor iedereen met een Facebook-account de uitnodiging kon accepteren en doorsturen naar anderen. Toen zij hierachter kwam en het ‘evenement verwijderde was het kwaad al geschied. Een waar sneeuwbaleffect zorgde ervoor dat na een week al 24.000 mensen waren uitgenodigd. Twee dagen voor haar verjaardag, op 19 september, was dit aantal al gegroeid naar 250.0000 mensen.  Zo’n 30.000 mensen hadden aangegeven dat ze zouden komen.

Uiteindelijk ontaardde dit  ‘feest’ in rellen, plunderingen en vernielingen waarbij 36 omstanders/relschoppers en 15 politieagenten gewond zijn geraakt. In totaal is er 500 man politie ingezet, waarvan 250 van de Mobiele Eenheid. De gebeurtenis kreeg behalve in Nederland ook veel aandacht van de media in de rest van de wereld.

 

Hamburg 2011

Toch staat dit Project X-feest in Haren niet op zichzelf. In 2011 liep in Duitsland een soortgelijke oproep van een jarig meisje uit Hamburg ook volledig uit de hand. Er kwamen honderden aangeschoten jongeren naar haar straat die een enorme ravage aanrichtten en met de politie op de vuist gingen.

Onderzoek naar nieuw fenomeen

Er zijn na de gebeurtenissen in Haren  meerdere ”project X’-oproepen gedaan via social media. De politie heeft een aantal aanhoudingen verricht wegens opruiing. Ook is aangekondigd dat er een onderzoek zal worden verricht door een speciaal hiervoor in het leven geroepen commissie, waarvan oud PVDA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen de voorzitter is. Het onderzoek heeft onder andere tot doel meer inzicht te krijgen in dit fenomeen en hoe men deze uit de hand gelopen ‘feesten’ kan voorkomen.

Zie ook http://artikelen.foobie.nl/computers/de-invloed-van-social-media-op-onze-maatschappij/