blog placeholder

Omdat verhuizen een hele gebeurtenis is, die erg inspannend is maar ook in vele gevallen ingrijpend, wordt er meestal niet om de eerste de beste reden al verhuisd. De redenen om te verhuizen kunnen echter van zeer uiteenlopende aard zijn. Dit kan zijn omdat er uitbreiding van het gezin komt, om dichter bij het werk te gaan wonen, om de woonsituatie te verbeteren of omdat het huidige huis niet meer haalbaar is en u eenvoudiger moet gaan wonen.

Een verhuizing is inspannend, omdat alles wat u in jaren in uw huis verzameld heeft, uiteindelijk mee zal moeten verhuizen of u moet er afstand van doen. Daarom wordt er voor een verhuizing vaak vakantie opgenomen, zodat hier alle tijd voor is. Ingrijpend is een verhuizing wanneer het een gedwongen verhuizing om welke reden dan ook is. Ingrijpend kan een verhuizing ook voor kinderen zijn. Ook de kinderen worden immers uit hun vertrouwde omgeving gehaald. Allemaal redenen om goed af te wegen of u verhuizen gaat of niet.

Waarom zelf verhuizen?

Is er eenmaal besloten om te verhuizen, dan kunnen er diverse redenen zijn waarom u de verhuizing zelf gaat doen. Een reden die er vaak voor zorgt dat u het zelf in de hand neemt, zijn de kosten. Regelt u namelijk een verhuis bedrijf, dan kunnen de kosten van de verhuizing behoorlijk oplopen. Kiest u bijvoorbeeld voor een verhuizing van a tot z(dit houdt in dat er zelfs wordt ingepakt en uitgepakt), dan kunnen die kosten in de duizenden euro’s lopen. Een andere reden om uw verhuizing zelf te regelen is de waarde die u aan uw spullen hecht. Hoewel veel verhuisbedrijven zorgvuldig en voorzichtig zijn, is er minder stress wanneer u zelf inpakt en uitpakt. Door zelf te verhuizen heeft u wellicht minder ergernissen en kunt u alleen uzelf verwijten maken.

Welke voorbereidingen

Door een verhuizing goed voor te bereiden, zorgt u voor een verhuizing die gemakkelijk verloopt. Een goede voorbereiding is het halve werk:
*Door ruim voor de verhuizing te beginnen met opruimen, voorkomt u veel stress tijdens de verhuizing. Vooral de zolder en de schuur kunnen veel tijd in beslag nemen.
*Verder is het ideaal om ruim voor de verhuizing te beginnen met inpakken. Er zijn tal van onderwerpen die zelden gebruikt worden, pak deze vast in. *Zorg dat u duidelijke afspraken maakt met de mensen die u gaan helpen. Regel een fatsoenlijke verhuisauto (beter 1 of 2 keer rijden dan meerdere keren moeten rijden).

Welke rol verdeling?

Wilt u makkelijk zelf verhuizen, dan is een goede rolverdeling onmisbaar. Ongeacht de hoeveelheid mensen die u helpen, zonder organisatie vertraagt iedere verhuizing. Neem zelf de coördinatie in handen. U weet namelijk zelf het beste waar u alles wilt hebben, zodat er naderhand niet zoveel meer verplaatst hoeft te worden. Zet de juiste mensen op de juiste plaats. De een is goed in ordenen, de ander is creatief en weer een ander is geschikt voor het zware werk.

Waar moet ik aan denken?

Er zijn bij een verhuizing nog veel meer zaken waar u aandacht aan moet schenken. Geef bijvoorbeeld ruim op tijd een verhuisbericht door aan de postbezorgende instanties. Die zorgen dan namelijk dat uw post de nodige tijd op uw nieuwe adres wordt bezorgd, zodat er alle tijd is voor adreswijzigingen bij overige instanties. Verhuist u naar een andere gemeente, schrijf u dan op tijd in die gemeente in. Heeft u kinderen, zoek dan op tijd naar een nieuwe school. Afhankelijk waar u heen verhuisd, is inschrijven bij en nieuwe huisarts en tandarts ook van belang.