blog placeholder

Het lijkt erop alsof de wereld op dit moment sneller verandert dan vroeger. In 2011 hebben een groot aantal veranderingen plaatsgevonden op deze planeet. 2011 en 2012 worden wel gezien als ‘kanteljaren’, waarbij de wereld overgaat naar een nieuw bewustzijn. Een aantal veranderingen worden hier door de ogen van een lichtwerker geduid.

 

wereldbol

“No more secrets”. Je ziet steeds meer dat zogenaamde “geheimen” in de openbaarheid komen. Dominique Strauss Kahn, het onderzoek naar pedofilie in de katholieke kerk, de e-mails van het Syrische regime die in de openbaarheid zijn gekomen en de (ex)wernemer van Goldman Sachs die een boekje open doet over de bedrijfscultuur, zijn enkele recente voorbeelden. Tegenwoordig hoeft er maar iets te gebeuren en er is wel iemand die het opneemt met zijn mobiele telefoon en het filmpje verschijnt op YouTube. Dit is onder andere ook belangrijk geweest in de omwentelingen in Tunesië, Egypte en Libië. Het wordt steeds moeilijker om geheimen te hebben en mensen worden uiteindelijk hierdoor gedwongen integer te handelen en te zijn. Natuurlijk zijn er nog wel een paar gebieden waar dit tot discussie leidt. Voorbeelden zijn de privacy regels van Facebook en Google, maar ook het plaatsen van beveiligingscamera’s in de openbare ruimte.

 

Van ‘Follow the leader’ naar volg jezelf.

In de afgelopen eeuwen hebben de mensen altijd een leider gevolgd. Er was altijd iemand die wist hoe het zat en bepaalde wat wij moesten doen of geloven. In ruil hiervoor kreeg deze persoon macht en rijkdom. Eigenlijk kan je zeggen dat we al deze tijd onze eigen kracht hebben weggeven aan anderen. Want wij zijn prima in staat zelf te bepalen wat goed voor ons is of waar we in willen geloven. Ook hier zien we de eerste tekenen dat dit aan het veranderen is. De traditionele politieke partijen hebben het moeilijk. De nieuwe populistische partijen zeggen naar het volk te luisteren en krijgen daarom ook veel stemmen. Onderwijzers klagen over een gebrek aan respect van de huidige leerlingen. Er gaan stemmen op om terug te gaan naar vroeger, waarbij met disciplinaire maatregelen de leerlingen in bedwang gehouden werden, maar de tijden veranderen en gelukkig wordt dit niet geaccepteerd.

De manier waarop we onze kinderen opvoeden verandert. We willen niet meer dat kinderen ons blindelings gehoorzamen, maar we willen dat ze uitgroeien tot zelfbewuste medeburgers. Het slaan van kinderen is zelfs een paar jaar geleden strafbaar gesteld. Ook de opstanden in het Midden-Oosten kan je in dit licht zien. Mensen die jarenlang onderdrukt zijn, pikken dit niet meer en gaan met gevaar voor eigen leven de straat op. De leegloop van de traditionele kerken is een ander voorbeeld. Alleen instituties die serieus willen hervormen zullen deze omwenteling overleven.

 


Van dualiteit naar eenheid.

We zijn gewend de wereld te zien in goed en slecht, zwart en wit. Dit is de wereld van de polariteit: “Als je niet voor ons bent ben je tegen ons”. Er zal in de toekomst steeds meer plaats zijn voor nuances. Alles heeft waarde. We kunnen het licht niet zien zonder het donker en het donker is daardoor niet per definitie slecht.

 

Transformatieproces van de aarde.

Het aantal natuurrampen zoals aardbevingen en overstromingen lijkt toe te nemen. Het is geen straf van God, want God is liefde en straft niet. Ook moeten we dit niet toeschrijven aan karma, want ook dit idee houdt in dat er goed en slecht is. Goed en slecht zijn slechts illusies van de dualiteit die we gecreëerd hebben in deze wereld. Ook is het niet een teken dat de wereld ten onder gaat, zoals veel mensen beweren. Al deze “rampen”zijn nodig om de wereld waarin we leven te veranderen en om te vormen tot een nieuwe wereld met een hoger bewustzijn. Het zijn tekenen dat de aarde zelf ook een transformatieproces doormaakt.

 

Maar die rampen zijn toch vreselijk, hoe kan je daar iets goeds in zien?

Natuurlijk is het op menselijk niveau vreselijk om een naaste te verliezen. We zijn allemaal mensen en voelen dus allemaal dit verdriet. Dat neemt niet weg dat er bij dit soort rampen zich ook iets goeds ontwikkeld. Na de aardbeving in Japan werden de mensen helemaal teruggeworpen op zichzelf en de mensen in hun directe omgeving. Veel mensen hielpen anderen en er ontstond een gemeenschapsgevoel. Dit in een land waar de individualiteit grote vormen had aangenomen. In verdriet worden mensen weer verenigd en voelen ze weer dat ze met elkaar verbonden zijn. In de toekomst zullen we gelukkig dit soort rampen niet meer nodig hebben om ons verbonden te voelen.

 

Controle van gedachten.

Mensen zullen steeds gevoeliger worden en daarbij elkaars emoties en gedachten oppikken. Dit past ook bij ‘no more secrets’ zoals hiervoor beschreven. Daardoor zullen we gedwongen worden onze gedachten beter onder controle te houden. Dit zal in het begin een grote uitdaging zijn: Probeer maar eens niet aan een roze olifant te denken…(en daar is hij al). Het sturen van onze gedachten is belangrijk omdat onze gedachten steeds sneller gemanifesteerd zullen worden. Het is de pure kracht van creatie. Mensen kunnen nu al ervaren dat als je negatief denkt dit ook meer negativiteit aantrekt. Maar dit geld ook andersom. Als je jezelf erin traint om zo veel mogelijk positief te denken dan zal je ook steeds meer positiviteit aantrekken. Een goede oefening is om in iedereen (en zeker ook in jezelf!) iets positiefs te vinden. Als je dit ook nog zegt tegen deze persoon zal er een wereld voor je open gaan.