blog placeholder

Onderzoek heeft aangetoond dat lachen gezondheidsvoordelen heeft zoals het versterken van het afweersysteem tot het verhogen van de pijndrempel. Er is zelfs een nieuw therapeutisch gebied dat humeurtherapie wordt genoemd om mensen sneller op weg te helpen van hun dagelijkse verdriet. Humeur heeft ook allerlei belangrijke stressverlichtende voordelen.

Onderzoek heeft aangetoond dat lachen gezondheidsvoordelen heeft zoals het versterken van het afweersysteem tot het verhogen van de pijndrempel. Er is zelfs een nieuw therapeutisch gebied dat humeurtherapie wordt genoemd om mensen sneller op weg te helpen van hun dagelijkse verdriet. Humeur heeft ook allerlei belangrijke stressverlichtende voordelen.

 

Voordelen van lachen:

Hormonen: Lachen vermindert de hoeveelheden stresshormonen zoals cortisol, epinefrine (adrenaline), dopamine en de groeihormoon. Het verhoogt ook de hoeveelheden gezondheid-verbeterende hormonen zoals endorfinen en neurotransmitters. Het verhoogt ook het aantal antilichaam-producerende cellen en verbetert de doeltreffendheid van de T-cellen. Dit alles betekent een sterker immuunsysteem evenals minder fysieke gevolgen van stress.

 

Fysieke uiting: Heb je ooit gevoeld alsof je “moet lachen totdat je bijna huilt”? Heb je een ‘gereinigde’ gevoel na een goede lach? Door lachen uit je dan wat je allemaal in je hebt, fysiek en emotioneel.

 

Interne Training: Een goede buiklach geeft een goede oefening voor het diafragma, trekt de buikspieren samen traint zelfs je schouders waardoor je spieren daarna ontspannen voelen. Het verstrekt zelfs een goede harttraining.


Afleiding: Lachen leidt je af van woede, schuld, stress en negatieve emoties op een voordeligere manier dan andere soorten afleiding.


Perspectief: Studies tonen aan dat onze respons op zware gebeurtenissen veranderd kan worden of we een gebeurtenis zien als ‘uitdaging’ of ‘dreiging’. Humeur kan ons een luchthartiger perspectief geven en ons helpen gebeurtenissen te zien als ‘uitdagingen’ waardoor ze dan minder dreigend en positiever worden ervaren.


Sociale Voordelen: Lachen verbindt ons aan anderen. Lachen is ook besmettelijk, dus als je meer lach in je leven brengt, zou je dan anderen beter aanmoedigen om meer te lachen, en de voordelen eveneens te realiseren. Door de stemming om je heen positief te maken, kun je hun stress verminderen en misschien de kwaliteit van jouw sociale interactie met hen verbeteren waardoor je stress nog gaat verminderen!

 

Gebruik lachen..

Lachen is één van de beste stress management strategieën van alle tijden omdat het gratis, gemakkelijk en voordelig is in veel opzichten. Voorbeelden om van te lachen zijn:

Tv en Films: Er is geen tekort aan mogelijkheden om te lachen uit de entertainmentcircuit, zowel bij het theater als in de doorgangen van de videotheek, evenals thuis met de comedyseries op TV. Naar echt komische films en series kijken is een gemakkelijke manier om te lachen wanneer je dat nodig hebt.


Lach met je vrienden: Naar de bioscoop of naar een comedieclub gaan met vrienden is een goede manier om meer lach in je leven te krijgen. De besmettelijke gevolgen van lachen zou kunnen betekenen dat je meer gaat lachen dan je zou doen tijdens een show plus je hebt meer verwijzingen tijdens latere momenten. Een feest bouwen met je vrienden of een game night is ook een goede setup om meer ruimte te creëren om te lachen en positieve emoties.

 

Vind Humeur in jouw leven: In plaats van te klagen over frustraties, proberen een manier te vinden om daarover te lachen. Als iets op een gegeven moment frustrerend of deprimerend wordt, wordt het belachelijk. Realiseer dat je daarover ‘terug kunt komen en gaan lachen’. Denk hoe het bij jouw vrienden zou klinken als je het gaat vertellen, en kijk dan of je nu daarover kunt lachen. Met deze houding word je luchthartiger en dwazer waardoor jij en iedereen om je heen meer gelegenheid geeft om meer te lachen. Nader het leven op een vrolijke manier en je zult zien dat je minder gestresst bent over negatieve gebeurtenissen en je zult meer gezondheidsvoordelen beleven door te lachen.

 

‘Vals totdat het echt wordt’: Zoals de studies al suggereren dat lachen voordelige effecten heeft ongeacht of het nep is of niet, levert neplach ook de hierboven vermelden voordelen op. Glimlach dus meer en door vals te lachen bereik je nog steeds de positieve effecten en de valse vrolijkheid kan tot echte gelach leiden.