blog placeholder

Tranen binnenhouden, dingen niet uitspreken, en altijd maar zeggen dat het goed met ons gaat. Dat is iets wat in deze samenleving heel gewoon is, Niet zeuren, maar door gaan. Maar wat als we kwetsbaar zijn nu eens als iets anders zien? Als iets moois, waardoor we nauwer tot elkaar kunnen komen. Waardoor een band tussen meerdere mensen staan, die uit meer bestaat dan het praten over het weer. 

We kennen het allemaal wel eens. Moeilijke tijden, op financieel gebied, maar zeker op emotioneel gebied. Maar praten over deze dingen, dat ligt toch wat moeilijk in onze huidige samenleving. 

We schamen er ons voor, zijn bang dat we worden uitgemaakt als ‘watje’. Ik ben het daar niet mee eens. Wij mensen hebben nu eenmaal een kwetsbare kant en die mogen we ook best wel laten zien anderen. Zeker aan mensen uit onze omgeving die we toch als vrienden zijn. 

 Kwetsbaar zijn maakt ons tot mens en verbindt ons op een sterke manier met elkaar. Hierdoor kunnen we elkaar aanvoelen, kunnen we elkaar beter begrijpen en kunnen we over dingen praten die we normaal voor onszelf hadden gehouden. 

Maar waar zijn we eigenlijk bang voor? Is het puur om bestempeld te worden als watje? Of zijn we bang dat er misbruik wordt gemaakt op het moment dat we het meest kwetsbaarst zijn? 

Als je je kwetsbaar opstelt ben je absoluut geen watje, integendeel, om je kwetsbaar op te stellen is juist veel moed voor nodig. Om je kwetsbaar op te stellen heb je een bepaalde mate van zelfvertrouwen nodig. Kwetsbaar zijn is juist iets moois, het maakt dat we tot betere gesprekken met elkaar kunnen voeren. Het zorgt ervoor dat we elkaar beter leren begrijpen. 

 

En misschien nog wel het belangrijkste van alles, het geeft ons allemaal het idee dat we er niet alleen voor staan. Dat we wel degelijk er met de naaste mensen in onze omgeving over kunnen praten. Een luisterend oor biedt meer troost, dan dat je alleen op de bank zit en je het in je hoofd keer op keer afspeelt. 

Een luisterend oor zorgt ervoor dat we dingen kunnen verwerken en brengt soms verhelderende inzichten met zich mee. 

Vandaar dat ik dit artikel schrijf, kies de mensen waar je je kwetsbaar opstelt uiteraard met de nodige voorzichtheid, maar laat die kwetsbaarheid maar eens wat meer zien. 

Onze kwetsbaarheid maakt ons namelijk tot mens, kwetsbaarheid is dus niet iets waar we ons voor hoeven te schamen. 

 

Groetjes Manuela