Dit is het 2e artikel in mijn reeks over de subcultuur hiphop.
In het vorige artikel kon u iets lezen over de achtergrond en basis van de subcultuur hiphop.
In dit artikel ga ik verder in op de geschiedenis van de hiphopmuziek.
In artikel 3, het volgende artikel, schrijf ik iets over de kleding en taal binnen de subcultuur hiphop.
In artikel 4, het laatste artikel, sluit ik af met de principes van de subcultuur hiphop, waarom je voor deze subcultuur kunt kiezen en de mogelijke risico’s.
Korte geschiedenis van de hiphopmuziek
De hiphopmuziek bevat elementen uit verschillende muziekstijlen zoals:funk, jazz, reggae, soul en disco. Het begin van de hiphopmuziek ligt echter nog voor het begin van deze muziekstijlen.Ondanks dat is hiphop pas vanaf de jaren 80 een populair muziekgenre met zijn eigen substromingen.
In de jaren negentig vinden de eerste grote doorbraken plaatsen langzaam uitgroeit tot een miljoenenindustrie. Tegenwoordig is hiphop dan ook overal te bekennen. Je ziet en hoort het op straat en op tv, in bijna alle huidige muziek is wel iets van hiphop te herkennen.
Maar hoe komt hiphop nu eigenlijk in Nederland terecht?
Begin jaren ’80 doet hiphop zijn eerste intrede in ons land. Het gaat hier dan nog om de echte Amerikaanse hiphop. De eerste Nederlandse hiphoppers rappen dan ook in het Amerikaans. Het is eigenlijk niet meer dan een kopie.
Rappers als Deams, Extince en de Amsterdamse Small Boys zijn de eerste hiphoppers. De eerste doorbraakvoor een groter publiek is echter de Holiday Rap (1986) van rapper mc Miker G en dj Sven. Zij kwamen met deze single in meer dan 30 landen op nummer één.
Vanaf 1987 begint hiphop, als muziekstroming, zijn eerste erkenning te krijgen in Nederland. De rapper Extince heeft een bescheiden hit met The Milkshake Rap. Enkele andere rappers of crews krijgen in de jaren daarna internationale erkenning, denk bijvoorbeeld aan de Urban Dance Squad.
In 1989 slaat de Nederlandse hiphop voor het eerst een eigen weg in. Osdorp Posse uit Amsterdam en leadrapper Def P vertalen de Amerikaanse hiphopteksten voor het eerst letterlijk in Nederlandstalige teksten over blowen, bier, seks en de liefde voor hiphop.
De Nederhop is geboren!
Hierna rukken er verschillende rappers op, die populair zijn bij de massa. Denk hierbij aan Brainpower of Def Rhymz, twee van de wat meer bekende Nederlandse rappers. Ondertussen zijn er nog wel rappers die het Amerikaanse kopiëren, alleen zij zijn minder populair en zijn voornamelijk op de achtergrond aanwezig.
In de goede jaren die volgen, ontwikkelt Nederland een eigen geluid. Hiphop mengt zich met andere muziekstijlen en is niet meer weg te denken uit de Nederlandse popmuziek. Overal klinkt rap en zie je breakdance, hiphop wint terrein. Bekende namen uit deze tijd zijn: Raymtzer, Postmen en de alom bekende Ali B.
Het echte hiphopsucces komt echter van de Zwolse school, zoals: Opgezwolle en Typhoon. Laatst is zelfs een plaat van Typhoon door een muziekwebsite uitgeroepen tot plaat van het jaar.
Aan al het goede komt echter ook weer een eind. Na een periode van bloei, raakt hiphop in een stroomversnelling en er treedt vermainstreaming op. Het draait niet meer om de eigenlijke hiphop en kwaliteit, maar alleen nog maar om geld. De Amerikaanse hiphoppers worden te duur voor Nederland en langzaam winnen andere muziekstijlen terrein binnen Nederland, zoals R&B. Hierdoor zwakt de groep hiphoppers af. Al sluiten zich wel nieuwe generaties aan, deze zijn echter ‘aangetast’ door het bling-bling karakter en andere Amerikaanse trends. Ook hier in Nederland doen hiphoppers, waarbij het alleen om geld draait, hun intrede.
Het lijkt erop alsof we weer terug zijn bij het kopiëren van Amerikaase hiphop, de vraag is hoe lang duurt het voordat Nederland weer terugkeert naar zijn eigen hiphop?
Dit was het 2e artikel in deze reeks, in het volgende artikel meer over de kleding en taal binnen de subcultuur hiphop.