blog placeholder

Karl Marx de bedenker van het communisme, Wat is het communisme, en hoe leide Karl Marx zijn leven?

Het leven van Karl Marx

Karl Marx Karl Marx werd op 5 mei, 1818 geboren in een Duits dorpje genaamd Trier, in het oude rijnland. Op 17 jarige leeftijd begon Karl Marx rechten te studeren in de universiteit van Bonn. Hier hield hij na één jaar mee op. Hij ging naar Berlijn om daar filosofie te studeren. Ook met de vakken geschiedenis en economie ging hij aan de slag. In de universiteit genaamd Jena studeerde hij af op filosofie. Hierna wou hij aan een universiteit benoemd worden, maar dat ging niet door omdat de Duitse tegenwerkende universiteiten hem te vrij denkend vonden.

In 1842 werd Karl Marx redacteur van de krant Rheinische Zeitung. In deze krant plaatste Karl vooral economische berichten. Dit blad werd in 1843 verboden door de regering door zijn radicale opvatting. Hierdoor ging Karl naar Parijs waar hij een nieuwe krant begon genaamd de Deutsch Französische Jahrbücher, waarin hij veel kritiek schreef over de omstandigheden waarin zij leefden, met name op maatschappelijke doeleinden. Doordat hij zulke artikelen schreef kwam hij in aanraking met een zakenman genaamd Friedrich Engels uit Manchester. Toen hij ook weer uit Parijs werd gedreven ging hij met Friedrich Engels samenwonen in Brussel. Samen werden ze lid van een partij die een sociale beweging wou. Ook schreven ze samen Communistisch Manifest. Daarna betrokken ze zich ook samen bij de Duitse revolutie. Door mislukkingen werd Karl nu helemaal verbannen uit Duitsland. Hij ging naar Londen, waar hij meer boeken schreef. Hij ontwikkelde allemaal theorie in Engeland over de moderne tijden, over economie en industrie. Hij ontwikkelde wetten en theorie waarbij hij voorspelde dat als alles zo door zou gaan het leven slechter zou worden. Karl Marx is overleden in 1883 in Londen en is 65 jaar geworden.

Communisme

Het Communisme is een economisch systeem waarbij alles van de regering is. De bevolking heeft hier dus geen bezittingen, waardoor niemand kan zeggen dat degene minder spullen heeft. Hierdoor is iedereen dus even waardevol. Dit wordt ook wel een klasloze maatschappijvorm genoemd. Het woord communisme komt van het Latijnse woord gemeenschap. Deze manier van leven is door Karl Marx gemaakt, wat hij baseerde op de volgende punten:

-Geloof in een god of meerdere goden zijn verzinsels. Ze zijn alleen een uitweg als het volk in moeilijke tijden zit.

-Er moest geen klassenmaatschappij meer zijn, waar andere mensen hoger stonden dan de normale burgers, want hierdoor zou de mens zich niet kunnen ontwikkelen, want sommige mensen konden niet eens naar school.

-Bezit en kapitalisme zou een vloek worden voor de mensen. Andere mensen zouden alleen de baas over land en mensen gaan spelen, waardoor uiteindelijk maar 2 mensen overbleven: mensen met bezit, mensen zonder bezit

-De macht van de werkgever zou weg moeten, zodat niemand meer boven iemand staat. Hierdoor voorkom je uitbuiting

Deze regels zijn nooit in de praktijk helemaal gebruikt, want andere mensen hebben regels veranderd, weggelaten, of toegevoegd zoals Lenin. Ook zou dit economisch systeem nooit werken in de praktijk, want mensen hechten veel waarde aan persoonlijke bezittingen, waardoor mensen wel meer spullen en geld hebben, en daardoor hoger in de maatschappij staan.