blog placeholder

Jan Schaefer was een Nederlandse PvdA-politicus van 1971 tot 1990. Voor die tijd was hij lid van de CPN en voordat hij de politiek in ging was hij banketbakker. Schaefer had een geheel eigen stijl van politiek en hij wenste niet zomaar te voldoen aan ongeschreven regels en verwachtingspatronen. 

Politieke biografie

Als lid van de CPN was Schaefer in de jaren 60 buurtactivist. Hij hielp mee met het verhinderen van massale sloop in de Amsterdamse wijk De Pijp voor kantoren, luxe appartementen en een brede boulevard in de Ferdinand Bolstraat. Schaefer heeft zich sowieso altijd uitgebreid ingezet voor betaalbare woningen voor alle burgers.

 

Voor de PvdA is Schaefer, in de periode tussen 1971 en 1990, drie periodes van een aantal jaren lid geweest van de Tweede Kamer. Van 1973 tot 1977 was hij op het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening staatssecretaris van stadsvernieuwing. Aan deze portefeuille gaf hij ook weer een grote stimulans.

 

Hierna volgde een periode van acht jaar van 1978 to 1986 als wethouder van Amsterdam, waarbij hij zich ook weer uitgebreid inzette voor volkshuisvesting. Hij deed dit binnen de portefeuille woningzaken, stadsvernieuwing, bouw- en woningtoezicht en grondbedrijf. Bij een aantal gemeenteraadsverkiezingen was hij lijsttrekker.

 

Na deze periode zat hij voor het laatst een aantal jaren in de Tweede Kamer, hier moest hij om gezondheidsredenen mee stoppen. 

 

Helder taalgebruik en daadkracht

Jan Schaefer zei altijd waar het op stond en hierbij hanteerde hij een helder taalgebruik. Bekende uitspraken van hem zijn “Is dit beleid of is hierover nagedacht?” en “In geouwehoer kan je niet wonen”. En hij wilde op nog een andere manier dichtbij de mensen staan: hij hield zich niet zomaar aan ongeschreven regels en verwachtingspatronen. Zo droeg hij regelmatig een spijkerpak en had hij dikwijks geen stropdas om.  Hier hadden mensen nog wel eens kritiek op, maar daar trok Jan Schaefer zich niet niks van aan.

 

Schaefer bleef zich bijna tot aan zijn dood inzetten voor anderen. Zelfs toen hij in januari 1994 in het ziekenhuis lag, stelde zelfs hij nog een banenplan voor Amsterdam samen. Hij stierf op 30 januari 1994 op de leeftijd van 53 jaar. Een reactie was toen: “Eigenlijk is hij 106 geworden, want hij leefde voor twee”. Nog steeds is Jan Schaefer een groot voorbeeld voor PvdA-politici van tegenwoordig.

 

Jan Schaeferprijs

In mijn woonplaats Enschede reikt de PvdA-gemeenteraadsfractie jaarlijks de Jan Schaeferprijs uit, ‘een prijs voor mensen die de handen uit de mouwen hebben gestoken en een bijzonder initiatief hebben genomen dat een zichtbare of tastbare verbetering oplevert voor het leefklimaat in onze stad.’ 

Inmiddels heb ik zes jaar een interview gehouden met de winnaar van deze prijs . Om meer te weten te komen over het hoe en waarom van de prijs, heb ik me verdiept in het leven van Jan Schaefer. Het houden van de interviews heb ik altijd erg leuk gevonden, omdat ik altijd een hoop passie voel als de winnaars vertellen over wat ze gedaan hebben. Dezelfde passie voel ik als ik lees over het leven van Jan Schaefer.