blog placeholder

Vandaag las ik in het nieuws dat in het zuiden van Frankrijk vijftien clowns gearresteerd zijn omdat ze voorbijgangers de stuipen op het lijf joegen door met hun maniakale gelach. In Montpellier heeft een clown een man in elkaar met een ijzeren staaf, en heeft vervolgens zijn portemonnee gestolen. Tenslotte werd een vrouw in een buitenwijk van Parijs door twee clowns, waarvan een gewapend met een plastic bijl, aangevallen.

Clown:
In Nederland verstaan we onder een clown een meestal wit geschminkte persoon met een rode neus, een grote gekleurde pruik, een grote rode mond en meestal met ruimvallende felgekleurde kleding met daaronder grote flapschoenen die mensen aan het lachen maakt. Ook volgens Wikipedia is een clown een komische, doorgaans geschminkte artiest. Het woord clown komt uit het Engels, waar het oorspronkelijk “onbenul” of “boerenpummel” betekend.

Clown FLW

Hoe grappig zijn clowns eigenlijk tegenwoordig?
Naar aanleiding van het nieuwsbericht over de Franse “terreur clowns” ben ik, letterlijk, gaan kijken hoe grappig clowns tegenwoordig zijn. Ik tikte hiervoor als zoekterm het woord clown in in de Google afbeeldingen zoeker. Vervolgens heb ik een screenshot gemaakt van de eerste resultaten pagina en heb de leuke clowns met een groene stip gemarkeerd en de enge clowns met een rode stip. Op het resultaat kun je zien dat van de 37 clowns er 22 grappig zijn en 15 eng. Het percentage enge clownsfoto’s op de eerste resultaten pagina blijkt dus ruim 40 procent te zijn.

Clowns op google image

De engste clown ter wereld:
De engste clown die ooit geleefd heeft was  John Wayne Gacy jr. die in Amerika leefde van 1942 tot 1994. John Wayne Gacy jr. was een als clown vermomde Amerikaanse seriemoordenaar. John Wayne Gacy jr. was gedurende zijn leven berucht onder de namen Killer Clown of Pogo de Clown omdat hij zich verkleedde als clown en zo kinderen vermaakte op feestjes. De grappige clown bleek echter al die jaren jongens en mannen onder valse voorwendselen naar zijn huis te lokken waar hun het lachen al snel verging. John Wayne Gacy jr. werd uiteindelijk veroordeeld en later geëxecuteerd voor de verkrachting van en de moord op 33 jongens en mannen.

Coulrofobie:
Coulrofobie is een angst voor clowns. Het woord  coulrofobie is afgeleid van het Griekse woord voor ledemaat “koulon”, en het daarvan afgeleide woord kolobatheron wat “stelt” of “iemand op stelten” betekend. Men spreekt van coulrofobie bij mensen met een onberedeneerde angst voor clowns. Coulrofobie wordt meestal ontwikkeld in de kinderjaren en wordt waarschijnlijk door de uitvergrote uiterlijkheden van de clown en het soms onvoorspelbare gedrag van de clown die soms bedreigend overkomen.