Nee, dit artikel gaat niet over de vraag of je wel of niet zou moeten trouwen. Dat zijn keuzes waar je zelf heel goed uit kunt komen. Maar zijn trouwringen een verplicht onderdeel van de ceremonie, in het gemeentehuis of in de kerk?
De huwelijksdag
Het is een bijzondere dag, de dag waarop je elkaar het ja-woord geeft. De dag zit vol bijzondere en feestelijke momenten, ceremonies, symbolen en gezelligheid. Een bijzondere dag om voor altijd in je geheugen gegrift te hebben. Hoewel niet elk huwelijk stand houdt, is de huwelijksdag voor veel mensen toch een gebeurtenis die maar één keer voorkomt. En dan moet alles wel goed zijn doordacht en goed verlopen. De huwelijksdag is het begin van een nieuw hoofdstuk in je gezamelijke levensboek. Daarbij maakt het niet uit of je het burgerlijk huwelijk combineert met een kerkelijke inzegening.
Trouwringen
De dag waarop je elkaar liefde en trouw beloofd, de dag waarop je jezelf verbindt met de ander, is omgeven met allerlei tradities en symbolen. Sommige bestaan al heel lang, andere zijn nieuwer. Elementen die je bijvoorbeeld, afgezien van de gesproken teksten en beloften in het gemeentehuis of in de kerk, vaak ziet terugkomen: de kleding van bruid en bruidegom, het trouwboeket, de fotoreportage. Maar bovenal: de trouwringen.
Verbondenheid
De trouwringen worden traditioneel bij de huwelijksvoltrekking door beide partners aan elkaar gegeven, en zitten vol symboliek. De uitwisseling van gaven duidt op liefde, de cirkel is een symbool van de oneindigheid, zonder begin of einde. Ze zijn een prachtig symbool van liefde, van trouw aan elkaar. Het is niet voor niets dat dit symbool kracht bijgezet krijgt van het materiaal waarvan de ringen zijn gemaakt, meestal goud, zilver of platina. En soms zelfs voorzien van een diamant of andere edelsteen. Het materiaal verweert of verroest niet en zet extra kracht bij aan de onvergankelijkheid van de liefde die je naar elkaar uitspreekt.
Maar is het verplicht?
Een trouwring is een prachtig symbool, rijk aan traditie, symboliek en liefde. Maar betekent dat ook dat je op de huwelijksdag elkaar ook werkelijk zo’n ring moet geven? Laten we duidelijk zijn: het mag dan wel traditie zijn, het is niet verplicht. Of beide partners elkaar een ring geven (of iets anders) is helemaal een eigen keuze. De belofte die je bij de huwelijksvoltrekking naar elkaar uitspreekt is doorslaggevend. Voorafgaand aan de huwelijksdag heb je een vooroverleg met de ambtenaar, zodat je samen de plechtigheid kunt doorspreken. Je eigen wensen, misschien wie een tekst uitspreekt of wensen voor muziekstukken, komen aan de orde. En ook zal de ambtenaar je de vraag stellen of je ringen uitwisselt.
Kerkelijk huwelijk
Ook als je kiest voor een kerkelijk huwelijk zal de priester of dominee je vragen of je ringen uitwisselt. Ook hier is het je eigen keuze. Omdat een kerkelijk huwelijk een aaneenschakelijking is van symbolen en traditie is het uitwisselen van ringen of een ander liefdevol object wel te overwegen.