In 2006 vlak voor de landelijke verkiezingen voor de Tweede Kamer werden er bij ons op school ook verkiezingen gehouden. Hierbij kwam de Partij voor de Dieren, zeker in verhouding met de echte verkiezingen, goed uit de bus, de PvdD behaalde ??% van de stemmen. Dit was voor ons de aanleiding om in maart 2007, toen het idee om een nieuwe schoolkrant op te zetten zich vormde, over de mail contact op te nemen met de Partij voor de Dieren, hopende op een reactie. Lang gebeurde er niks, we hadden de hoop al opgegeven toen er een mailbericht binnenstroomde: de Partij voor de Dieren bood zijn excuses aan wegens het niet reageren en bood een telefonisch interview aan met Marianne Thieme.
Marianne Thieme kennen we allemaal als het gezicht van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer. Te pas en te onpas probeert zij daar de rechten van de dieren zo veel mogelijk aandacht te geven, om zo een beter leven voor deze dieren te bereiken.
Wanneer begon u zich te interesseren in de rechten van dieren?
Marianne Thieme vanuit auto: Wat wij allemaal met dieren doen vond ik al van kinds af aan erg tegenstrijdig met wat ik leerde. Vanaf de middelbare school vroeg ik me af of dieren ook rechten hebben, en ik kwam erachter dat daar helemaal niets over is ontwikkeld. Ik heb vervolgens dan ook rechten gestudeerd.
Hebt u uw partij opgericht vanuit een politiek ideaal of als dierenactiviste?
MT: Ik gebruik de politiek als middel om me doel te bereiken. Het is niet zo dat ik de politiek geambieerd heb, ik heb als dierenactiviste besloten de politieke weg te bewandelen, ik ben een beetje beide.
Verwacht u een zetelstijging bij de volgende verkiezingen?
De peiler Maurice de Hond geeft naast gewone peilingen ook het potentieel aantal kiezers aan. Daaruit blijkt dat 8% van de Nederlandse kiezers overweegt op de Partij voor de Dieren te stemmen. Niet al deze kiezers zullen dit doen maar het is wel zo dat als dieren slechts mondjesmaat rechten krijgen, zoals nu gebeurt, dat ik dan een zetelstijging voor de PVDD verwacht.
Wat was voor u de aanleiding vegetariër te worden?
Ik ben vegetariër geworden in mijn studententijd. Ik zag destijds een documentaire van de VPRO, waarin de veearts door zo’n dop op de maag van een koe zo even kijken kon hoe de spijsvertering liep. Toen dacht ik bij mezelf: met deze industrie wil ik niets meer te maken hebben Ik wilde ook advocaat voor de dieren zijn en dan eet je je eigen cliënten natuurlijk niet op..
Hebt u een veerbeeld of een idool?
Ja, dat is toch wel Gandhi, die is overigens vandaag jarig (2 oktober, red.)
Hij wist op een geweldsloze manier zijn volk te bevrijden, hij heeft waanzinnig mooie dingen gezegd over wat beschaving betekent, ook hoe je met dieren omgaat en dat dat eigenlijk de graatmeter is voor de beschaving.
Een hele wijze man die op een juiste manier de emancipatiestrijd aanging.
Hebt u huisdieren?
Ja, ik heb 2 aangelopen katten, 2 asielzoekertjes.
En hoe gaat u met die katten om?
Nou, elke dag een vrouwtje voor ze.. Nee, ze mogen gewoon kat zijn, ik ben daar verder niet erg sentimenteel in, maar het zijn echte gezelligheidsdieren, het is altijd erg gezellig met ze.
Is uw ideaalbeeld dat ieder mens op aarde vegetarisch is?
Het zou wel het meest diervriendelijk zijn natuurlijk.
Ik kan mij heel goed voorstellen dat over niet al te lange tijd, en dat kan over minder dan vijftig jaar zijn, dat in Nederland vlees eten gezien wordt als iets dat een beetje uit de tijd is, net als raken. Dit niet alleen wegens het dierenleed, mar ook vanwege het milieu, vlees is namelijk het meest milieubelastende onderdeel van ons voedselpakket.
Het zou dus wel mijn ideaalbeeld zijn, maar ik zou het mensen nooit op willen leggen, het moet dus wel hun persoonlijke keuze zijn.
Als u en dag de macht over de wereld zou hebben wat zou u dan veranderen?
Dat zou ik al het dierenleed, het mensenleed en de armoede uit de wereld helpen, als ik dan ook echt toverkracht zou hebben..
U bent lid van de zevendedagsadventisten, kunt u uitleggen at dit inhoudt?
De kerk der zevendedagsadventisten is een protestantse kerk; de grootste protestante kerk ter wereld, met 20 miljoen leden. In Nederlands is hij heel klein met maar iets van 5000 leden. Wij zijn eigenlijk gewone, normale christenen, ik heb mij bij de adventisten aangesloten omdat 60 % van de adventisten vegetariër is vanwege hun verantwoordelijkheidsgevoel voelen voor hun leefomgeving, dus ook voor dieren. Dat trok me wel aan daar ben ik me in gaan verdiepen. Dat is heel recent; iets van de laatste drie jaar ongeveer.
Is er een connectie tussen uw dierenactivisme en uw geloof?
Binnen elke kerk heb je verschillende soorten mensen die kun je niet allemaal over een kam scheren. Ik ben dierenbeschermer omdat ik geloof dat je onrechtvaardig is om anders om te gaan met wezens die niet van jou soort zijn en ik vond daar een kerk bij die daar ook beetje instaat. Ik heb vanuit bepaalde redenen een partij opgericht en vanwege mijn levensbeschouwingen een kerk gezocht die daar een beetje bij aansluit.
Wat zou de Partij voor de Dieren zonder u zijn?
Ehhh, dan zou de partij op dit moment een gezicht missen, ik ben toch wel een belangrijk radertje binnen de partij. Ik ben de voorzitter en fractieleider, ik ben wel een van de drijvende krachten achter de partij.
Het is wel belangrijk dat er steeds meer mensen komen die dit te zijner tijd zouden kunnen overnemen, maar die persoon moet er wel in groeien.
Zijn mensen meerderjarig aan dieren?
Nee hoor, ik vin beide heel veel waard. Ze zijn misschien niet gelijk aan elkaar, ze hebben beide hun eigen eigenschappen, maar ik vind dat mens en dier gelijkwaardig zijn in de zin dat je de belangen altijd moet afwegen voor zowel dier als mens. Ik ben er sterk van overtuigd dat die belangen niet echt in conflict hoeven te zijn.
Slot als welk dier zou je willen reïncarneren?
Haha.. Ik geloof niet in reïncarnatie, maar als het zou kunnen, dan zou ik als ezel teug willen komen. Een ezel is altijd optimistisch, en heel dapper, heb ik begrepen van ezelkenners. Dat vind ik goede eigenschappen.