Sinds wetenschappers hebben ontdekt dat de aarde geleidelijk opwarmt zijn verschillende landen en instanties al bezig om te zien of het kwaad kan. Toen duidelijk werd dat door het smelten van landijs het zeewaterniveau omhoog kon gaan en veel kustregio’s in de problemen zouden komen werd er hard nagedacht door mensen of ze dat zouden kunnen voorkomen.
Klimaatverdrag:
In 1992 werd in Rio de Janeiro tijdens de ‘Earth Summit’ onder de verantwoordelijkheid van de VN een verdrag afgesloten om klimaatverandering tegen te gaan. Het verdrag hield in dat landen de uitstoot van broeikasgassen moesten tegengaan om zo snelle klimaatverandering te voorkomen. Het uiteindelijke doel was dat menselijke invloeden op het klimaat tot een minimum zouden worden gebracht.
De landen die het verdrag hebben ondertekend zijn te verdelen over twee groepen, de annex 1 en annex 2 landen. In de groep van de annex 1 landen zitten geïndustrialiseerde landen, zoals bijvoorbeeld de VS en ook Nederland.
De annex 1 landen zijn verplicht eens in de 15 maanden een rapport inleveren van hoeveel ze de CO2 uitstoot hebben teruggebracht. Dat rapport moet voldoen aan de richtlijnen van de IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) en uit tabellen en schattingsmethoden. het doel van de annex 1 landen was voor 2000 de uitstoot van broeikasgassen terugbrengen naar het niveau van 1990. Dit is echter bij de meeste landen niet gelukt. De annex 2 landen hebben minder verplichtingen, want zij hoeven bijvoorbeeld geen emissiereducties door te voeren.
Het belangrijkste orgaan binnen het verdrag is het COP, ook wel ‘conference of parties’. In dit orgaan overleggen de partijen binnen het verdrag jaarlijks tijdens een conventie (klimaattop) over hoeveel voortgang er is geboekt. Het COP heeft de verantwoordelijkheid om landen gemotiveerd te houden om internationale afspraken na te komen. Binnen het COP zijn nog twee “subsidiary bodies” ingesteld en er is ook een secretariaat in Bonn.
Klimaattop Kyoto:
In 1997 werd er in de Japanse stad Kyoto een klimaattop georganiseerd. Wat deze klimaattop bijzonder maakt is dat op deze klimaattop het Kyoto-protocol werd opgesteld. Het Kyoto-protocol was de eerste vergaande afspraak van de industrie landen (annex 1 landen) om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan en weer op het niveau van 1990 te krijgen. Ook bijzonder aan het Kyoto-protocol is dat zelfs de landen die het verdrag niet hadden geaccepteerd vaak toch wat deden aan de uitstoot van broeikasgassen.