Naar aanleiding van het conflict in Syrië heb ik mij, op zoek naar een oplossing voor dit conflict, verdiept in de historie van Syrië. Ik las dat Syrië achtereenvolgens veroverd en bestuurd werd door de Perzische Achaemeniden, de Seleuciden, de Romeinen, de Arabieren, de Abbasiden, de Turkse Seltsjoeken, de tot de islam bekeerde Mongolen, de Egyptische Mamelukken, de Ottomanen. Hierna was Syrië gedurende een korte tijd een onafhankelijk koninkrijk maar werd het al snel een mandaatgebied van de Fransen die Syrië bezetten en de afsplitsing van Libanon bewerkstelligden. De Fransen bleven in Syrië tot 1946 waarna Syrië in 1961 weer een onafhankelijke republiek werd onder leiding van de seculiere (dus niet op geloof gebaseerde) Arabische Socialistische Ba’ath-partij. Ook het huidige Syrië dreigt echter weer uit een te vallen door toedoen van de aloude religieuze en etnische bevolkingsgroepen. Hoe kan Syrië, en de rest van de wereld, wel in vrede bestuurd worden.
Stel je voor :
John Lennon zong op 11 oktober 1971, het jaar dat Hafiz al-Assad president werd van Syrië, voor het eerst het lied “Imagine” waarin hij een aantal voorwaarden opsomt die nodig zijn om in vrede te kunnen leven. De inhoud van dit lied is als volgt; “Stel je voor dat er geen hemel is. Het is simpel als je het probeert. Geen hel onder ons en boven ons alleen maar lucht. Stel je voor dat alle mensen leven voor vandaag. Stel je voor dat er geen landen zijn. Het is niet moeilijk te doen. Niets om voor te doden of te sterven, ook geen geloof. Stel je voor dat alle mensen samenleven in vrede. Je zou kunnen zeggen dat ik een dromer ben maar ik ben niet de enige. Ik hoop dat je je op een dag bij ons aansluit en de wereld een eenheid zal zijn. Stel je voor dat er geen bezittingen zijn, ik vraag me af of jij dat kunt. Geen lust naar hebzucht of honger maar een gemeenschap van mensen. Stel je voor dat alle mensen de wereld samen delen. Je zou kunnen zeggen dat ik een dromer ben maar ik ben niet de enige. Ik hoop dat je je op een dag bij ons aansluit en de wereld een eenheid zal zijn”.
Is John Lennon zijn droom uitvoerbaar?
Aan John Lennon’s eerste voorwaardes voor vrede, “stel je voor dat er geen hemel en geen hel zijn en we alleen dit aardse leven hebben”, kan iedereen makkelijk voldoen. Het daaropvolgende punt “stel je voor dat er geen landen zijn” blijkt in de praktijk echter praktisch gezien niet uitvoerbaar. De daaropvolgende punten “stel je voor dat er geen geloven, geen bezittingen, geen hebzucht of honger zijn en we alles samen zouden delen” zijn, als iedereen dat zou willen, wel weer uitvoerbaar.
Hoe kunnen landen in vrede samenleven?
Om als landen in vrede te kunnen leven zouden er, zoals John Lennon al zei, geen geloven, geen bezittingen, geen hebzucht of honger moeten zijn en moeten we alles samen delen. Het enige wat John Lennon is vergeten te vermelden is dat er ook geen etniciteit moet zijn.
Welke bestuursvorm hoort bij vrede:
De beste bestuursvorm voor een land die aan de hierboven gestelde vredes voorwaarden voldoet is volgens mij een parlementaire democratie.