blog placeholder

eigenwaarde

Eigenwaarde is fundamenteel uit een staat van zijn. Je kunt een persoon met hoge eigenwaarde herkennen aan; een rustige en ontspannen houding, een goed verzorgd uiterlijk, een energieke en vastberaden uitstraling, een open en expressief uiterlijk, een positieve en optimistische instelling, een grote mate van zelfverzekerdheid, een sociale en coöperatieve instelling, een voldoende assertieve houding  en een grote mate van zelfontplooiing.

Hoe voel je je in jet bijzijn van iemand met eigenwaarde?

Als je in de buurt bent van iemand met een hoge eigenwaarde is het waarschijnlijk dat je je op je gemak voelt, dat je je zeker voelt, dat je je waardevol voelt en dat je je gestimuleerd voelt.

Waarom hebben sommige personen een groter gevoel van eigenwaarde dan anderen?

We hebben bij onze geboorte allemaal met dezelfde capaciteit om een gevoel van eigenwaarde te ontwikkelen. De “zaadjes” van eigenwaarde beginnen direct te groeien en zich te ontwikkelen zodra we beginnen te experimenteren met onze eigen individualiteit. De kindertijd is hierbij heel belangrijk, gedurende die tijd vormen zich onze gelaatstrekken en onze persoonlijke gewoontes.

Wat verkleint de eigenwaarde van kinderen?

Er zijn een aantal factoren die de eigenwaarde van kinderen kan verkleinen, dit zijn; het niet kunnen bevredigen van zijn behoeftes “ander krijgen meer aandacht”, het zich achtergesteld, belachelijk of vernederd voelen “ze blijven me als een baby behandelen”, het zich jammer genoeg vergeleken voelen met anderen, de indruk krijgen dat hun standpunten of meningen onbetekenend zijn, het niet krijgen van een redelijke uitleg, speciaal als anderen die wel krijgen, over beschermt worden, waardoor  ze het gevoel krijgen dat ze wel gek of zwak moeten zijn, als ze meer straf krijgen dan nodig, als ze weinig normen en waarden meekrijgen, als ze bedreigt worden of slachtoffer van lichamelijk geweld en als ze het onderwerp zijn van insinuaties of ongewenste seksuele contacten vooral als het door een persoon gebeurt die belast is met de zorg over hen.

Als het gevoel van eigenwaarde door één of meer van deze oorzaken is beschadigd kan dit grote gevolgen hebben als een kind de volwassen leeftijd bereikt met grote nadelen als gevolg zoals een persoon met een slachtoffer persoonlijkheid, contactgestoordheid en slechte contactuele vaardigheden.

Hoe verniel je de eigenwaarde van een volwassene?

De eigenwaarde van een volwassene kan vernield worden als; men afgewezen wordt, er geen rekening met hen wordt gehouden vooral als dit gedaan wordt door mensen waar zij van houden en die zij respecteren, als zij vernederd worden, vooral in situaties waarin het moeilijk is zichzelf te verdedigen, door een pokdalig uiterlijk, als men bedrogen wordt, vooral als dat is door iemand die men vertrouwd, als men afgewezen wordt voor een baan of een opleiding, vooral als men wel de capaciteiten heeft, door seksueel misbruik of door een gewelddadige aanval op hun eigendommen. Als iemand één van voornoemde zaken overkomt kan de beschadiging van de eigenwaarde beginnen en kan de persoon in een vicieuze cirkel belanden.