warmtepomp installeren

De vraag naar duurzame energie wordt steeds groter. Vroeger werd hier echter nog niet of nauwelijks aandacht aan besteed. Destijds kenden we vrijwel alleen maar grijze stroom. Dit is stroom die wordt opgewekt met het verbranden van steenkool, bruinkool, aardgas en aardolie. Niet bepaald duurzaam te noemen dus. Veel mensen hebben echter geen idee of zij groene of grijze stroom afnemen van hun leverancier. Wil jij jouw steentje bijdragen aan het milieu? Dan doe je er goed aan hier eens in te duiken. Probleem is alleen dat veel mensen niet weten hoe zij aan groene energie komen. Geldt dit ook voor jou? Wij vertellen jou in onderstaande tekst hoe je komt aan energie die duurzaam is!

Vergelijk leveranciers met elkaar

Menig Nederland zit al sinds jaar en dag bij dezelfde energieleverancier. Geldt dit ook voor jou en ben je tevreden over de gang van zaken? Dan zie je het nut van overstappen waarschijnlijk niet in. Je moet in dat geval weer van alles regelen. Vroeger was het inderdaad nog veel werk om energieleveranciers met elkaar te vergelijken, maar dat is vandaag de dag niet meer het geval. Via het internet maak je binnen een paar tellen een vergelijking. Op deze manier zie je direct welke leverancier in jouw situatie het goedkoopst is. Let echter niet alleen maar op de prijs. Zoals we in de eerste alinea al aanhaalden bieden niet alle leveranciers tegenwoordig al groene stroom aan. Indien een energieleverancier geen groene stroom aanbiedt, wordt dit vaak niet of heel onopvallend vermeld. Jij moet er in dat geval dus even verder induiken. Dit kost je wat tijd, maar is wel aan te raden wanneer je zeker wilt weten dat je te maken hebt met energie die duurzaam is.

Plaats zonnepanelen op je dak

Duurzame energie kun jij afnemen bij een aanbieder van groene stroom. Je kunt echter ook zelf duurzame energie opwekken. Hoe? Door zonnepanelen op het dak van jouw woning te plaatsen. Met behulp van deze panelen en zonnestralen wek jij namelijk zelf stroom op. Deze stroom wordt op duurzame wijze verkregen, waardoor jij zeker weet dat het gaat om energie die duurzaam is. Heb jij nog geen zonnepanelen maar wil je dit wel? Schakel dan altijd eerst een professional in voor advies. Zij kunnen jou namelijk vertellen hoeveel panelen je moet plaatsen en welke kant van jouw woning de meeste energie oplevert. De zon schijnt namelijk niet even veel op iedere kant van een huis. Weet jij hoeveel panelen je moet hebben en aan welke kant van het dak je ze wilt hebben? Dan kunnen de panelen geplaatst worden. Ook dit kun je het beste uitbesteden aan een professionele installateur. Zodoende weet jij namelijk zeker dat de panelen op de juiste wijze geplaatst worden. Alleen bij een juiste installatie wekken de panelen energie die duurzaam is op.

Verwarm je woning met een warmtepomp

Naast zonnepanelen kun je ook kiezen voor een warmtepomp. Met dit apparaat wek je weliswaar geen duurzame energie op, maar de pomp werkt wel duurzaam. Althans, wanneer jij de pomp combineert met zonnepanelen. Een warmtepomp werkt namelijk op elektra en de benodigde stroom kan opgewekt worden door jouw zonnepanelen. Met behulp van deze pomp verwarm jij jouw woning en kun je warm water uit de kraan laten stromen. Indien er een warmtepomp aanwezig is, hoeft er geen water meer verwarmd te worden met een gasgestookte cv ketel. Indirect kunnen we hier dus wel degelijk spreken van energie die duurzaam is. Je verbruikt namelijk alleen stroom om de pomp te laten werken en dit is stroom die jij zelf hebt opgewekt. Niet alleen goed voor het milieu dus, maar ook nog eens voor jouw portemonnee!

Geen mogelijkheid om zelf duurzame investeringen te doen?

Woon jij in een appartementencomplex of flat? Dan is het natuurlijk wat lastig om aan energie die duurzaam is te komen. Weliswaar kun je switchen naar een leverancier met groene stroom, maar je hebt vaak niet zelf de mogelijkheid om zonnepanelen of een warmtepomp te plaatsen. Vaak moet zoiets als collectief gedaan worden. Zijn er in jouw appartementencomplex of flat nog geen stappen ondernomen voor groene stroom of duurzame energie? Probeer dan zelf eens een balletje op te gooien. Is de verhuurder of het merendeel van de bewoners niet enthousiast? Dan wil dit natuurlijk nog niet zeggen dat het helemaal niet mogelijk is om aan energie die duurzaam is te komen. Je kunt vandaag de dag namelijk ook zonnepanelen in een groter collectief kopen. We doelen in dit geval op panelen in een zonneweide of op het dak van een overheidsgebouw bijvoorbeeld. Op deze manier kom jij alsnog aan energie die duurzaam is!

Lees ook: hoe verkrijg je goedkoop een nul energie woning