blog placeholder

De dag waarop iedereen zijn of haar liefde aan elkaar toont. De dag van rode rozen, snoepgoed, kaarten en kadootjes. En bovenal een dag waarop veel geliefden elkaar vinden. Waar komt Valentijnsdag vandaan? Wanneer is het ontstaan en waarom wordt het tot de dag van vandaag nog gevierd?  

Onstaan van valentijnsdag

Over het onstaan van valentijnsdag is tot de dag van vandaag nog veel onduidelijkheid. Het wordt namelijk aan twee legendes toegeschreven. Volgens sommige geschiedschrijvers is valentijnsdag ontstaan uit het Lupercalia festival. Op dit festival werd de god van vruchtbaarheid, genaamd Lupercus, geeerd. Dit festival was de beste gelegenheid om je toekomstige geliefde te ontmoeten. De Rooms Katholieke kerk vond dit maar een heidens gebeuren waar snel een eind aan moest komen. Alleen het verbieden had veel weerstand dus bedacht de kerk dat ze dit festival maar het beste konden omzetten naar een Rooms Katholiek feest. De god van vruchtbaarheid werd vervangen door de heilige Sint Valentijn. Zo kreeg deze heidense feestdag een Rooms Katholiek tintje.

Een ander bekend verhaal over het ontstaan van Valentijnsdag voert ons terug naar Rome. Hier leefde een priester genaamd Valentijn. Het Christendom was toen nog een nieuw godsdienst. Keizer Claudius de tweede had toen de Romeinse soldaten verboden te trouwen. Dit om te voorkomen dat de soldaten nadat ze trouwden liever bij hun gezin wilden blijven en dus niet mee gingen om te vechten. Priester Valentijn trouwden toch mensen in het geheim en negeerde hiermee de regel die de keizer had opgesteld. Valentijn werd hierom gevangen genomen en ter dood veroordeeld. Op de dag voor zijn executie schreef hij een briefje aan een meisje op wie hij verliefde was. Dit liet hij achter. Op het briefje stond; Van je Valentijn. Op de dag waarop hij werd gedood, 14 februari, vieren wij tot de dag van vandaag Valentijnsdag.