Men spreekt tegenwoordig van een generatiekloof. Ik ben deze gaan onderzoeken of er hier sprake van is en wat we er tegen kunnen doen.
‘Generatiekloof is het verschil in opvattingen tussen mensen van verschillende leeftijdsgroepen’, (bron Van Dale). Dit is een veelbesproken fenomeen dat een steeds grotere rol gaat spelen. Rienk Stuive (lid PvdA) spreekt zelfs over een generatieconflict! Ik ben het met deze standpunten niet mee eens. Iedere oudere en iedere jongere wordt over één kam geschoren.
Natuurlijk brengt de media veel verandering teweeg in de communicatie, maar ook ouderen gaan hier in mee.
In de vijfde eeuw voor Christus zei de beroemde filosoof Socrates: “De jeugd van tegenwoordig houdt van luxe”. Toen sprak men al over het fenomeen ‘generatiekloof’. 200 jaar geleden was er Kruimeltje en die jongentjes zijn er nu nog steeds. Al ruim 2500 jaar spreekt men van een generatiekloof. Wat er wel is veranderd, is de welvaart. Door de welvaart hebben we meer vrije tijd en worden er andere prioriteiten gesteld dan vroeger.
Ondanks het veelbesproken fenomeen ‘generatiekloof’, gaan ouderen en jongeren nog steeds samen. De media richt zich op de kleine groepjes die ten beeld staan voor ‘generatiekloof’. Ouderen zullen zich altijd opwerpen als de hoeders van de klassieke cultuur, dus zal de term ‘generatiekloof’ blijven bestaan.