blog placeholder

1990, het jaar waarin ik geboren ben, voor mij een belangrijk jaar vanwege deze reden. Echter, mijn geboorte was niet de enige belangrijke gebeurtenis die in de jaren ’90 plaats vond.

Gebeurtenissen rond mijn geboortejaar: 1990

Het jaar waarin ik ter wereld kwam, 1990, is een jaar waarin tot voor kort in mijn ogen relatief weinig belangrijke gebeurtenissen plaats hebben gevonden. Je wordt geboren en je groeit op, onbezorgd en onbezonnen. Totdat je een jaar of twaalf wordt ben je helemaal niet bezig met de wijde wereld om je heen. Je maakt je druk om je ruzietjes met broertjes en/of zusjes, vriendjes en vriendinnetjes, je zakgeld etc. Sommigen onder ons hebben een wat minder makkelijk leven gehad en hebben zich misschien om andere, wellicht ergere dingen druk moeten maken. Hoe dan ook, de wereld is op die leeftijd vaak niet groter dan je directe omgeving. Wanneer je naar de middelbare school gaat word je wat meer geconfronteerd met die wijde wereld om je heen. Er wordt van je verlangt dat je de kranten gaat lezen en een vak als geschiedenis wordt meer betekenisvol, ook al hebben we dat op dat moment niet altijd door.

Echter, wanneer dat gebeurt is dat belangrijke jaar, het jaar waarin ik geboren ben, al voorbij. En laten we eerlijk zijn, op die leeftijd maakt het je allemaal niet zo veel uit. Je leeft immers in het heden en niet in het verleden. Het is dan ook tot voor dit moment, dat ik mij helemaal niet zo bewust ben geweest van belangrijke gebeurtenissen rond mijn geboortejaar. Dat wil niet zeggen dat die er niet waren, want belangrijke gebeurtenissen waren er wel degelijk.

De jaren ’90; een tijd waarin een nieuwe muziekgenre zich tot een wereldwijd fenomeen ontwikkelde. Jawel, we hebben het over de gabberhouse. Er ontstond een rage waarbij mensen met kaalgeschoren hoofden op feesten bij elkaar kwamen om in hun (Aussi) trainingspakje te ‘hakken’.[1] “Daar is gabbertje met z’n kaalgeschoren kop, daar is gabbertje, rare gabbertje, zo te zien heeft hij al honderd pillen op“.[2] Mensen die in de jaren ’90 geboren zijn zullen deze ‘foute’ tekst wel herkennen. Deze leefstijl is mij echter, behalve de ‘herrie’ die mijn zus toen draaide, totaal ontgaan. Gelukkig maar, denk ik nu. De jaren ’90; ook een tijd waarin het World Wide Web zijn grote doorbraak had. Tevens ontwikkelde zich in deze jaren het ‘instant messaging’.[3] Iets waar deze dag nog veel gebruik van wordt gemaakt. De doorbraak van het WWW leidde ook tot het ontstaan van een belangrijk fenomeen dat tegenwoordig volop in ontwikkeling is. Ik heb het over het concept Social Media (we kunnen hierbij denken aan: Facebook, Hyves, en Twitter). Het WWW en de ontwikkeling van social media zorgt ervoor dat men wereldwijd makkelijker in contact komt met elkaar. Het is iets dat niet meer weg te denken valt uit het hedendaagse leven en onze blik op de wereld wordt steeds groter. Het WWW en de social media leveren een belangrijke bijdrage aan  intensivering van het wereldnetwerk.

De ontwikkeling van bovengenoemde fenomenen is niet het enige dat gebeurde in de jaren ’90. In mijn geboortejaar trad Margaret Thatcher, de eerste en tot nog toe enige vrouwelijke Britste premier, ook wel bekend als de ‘Iron Lady’ af.[4]

1990 was ook het jaar waarin de Zuid-Afrikaanse regering van premier de Klerk het verbod op het Afrikaanse Nationaal Conrgres en andere anti-apartheidsgroeperingen ophief. Dit was tevens het jaar waarin Nelson Mandela na 27 jaar gevangenschap werd vrijgelaten.[5]

In 1990 werden de DDR en BRD ook weer met elkaar herenigd.

De jaren ’90; een periode waarin zoveel gebeurtenissen plaats hebben gevonden waar ik mij tot voor kort helemaal niet zo bewust van ben geweest. Directe invloed zullen deze gebeurtenissen en personen niet allemaal op mijn leven hebben gehad, maar dat ik mij er bewust van ben dat deze gebeurtenissen plaats hebben gevonden. Dat speelt wel een rol in de blik die ik tegenwoordig op de wereld heb.

[1] http://www.50jaarnederpop.nl/canon.php?id=20

[2] http://www.muzikum.eu/nl/123-514-8568/hakkuhbar/gabbertje-songtekst.html

[3] http://nl.wikipedia.org/wiki/1990-1999

[4] http://nl.wikipedia.org/wiki/Margaret_Thatcher

[5] http://www.johandenblanken.nl/1990%20-%201999.html