blog placeholder

Bijna iedereen heeft het nieuws inmiddels wel gezien en/of gehoord. Het is ontluisterend en gewoon niet te omvatten wat er gebeurd is, daar is iedereen het wel over eens. Op zo’n prachtige koningendag met allerlei activiteiten en festiviteiten gebeurd iets dat je toch alleen maar in films ziet. Een 38- jarige man die met zijn auto door de afzettingen heen rijdt om vervolgens in het publiek slachtoffers te maken door op hen in te rijden. Te afschuwelijk voor woorden.  5 doden, en 12 gewonden waarvan er 7 zwaargewond zijn. Eén van die7 mensen is de bestuurder/dader van het ongeval. Maar de vraag is: Is het wel een ongeval of was het een aanslag?

De dader, een man met geen psychische problemen volgens de politie. Maar kan dat wel wanneer een man, door wat later blijkt, een bewuste actie op mensen inrijdt. Een aanslag op misschien wel de koninklijke familie, wie kan het zeggen. Ze reden net de hoek om, toen enkele seconden later de auto met de dader tegen het monument ‘de Naald’ botste. Een politieagent op fiets kon net op tijd wegduiken. Hoe kon dit gebeuren? Dat was de vraag die op deze bewuste dag, 30 april 2009, zijn ronde deed. De politie spreekt van een daad die verder geen aanwijzingen heeft dat zou moeten lijken op een terroristische aanslag.

Dit alles gebeurde voor de ogen van van honderden toeschouwers, televisiekijkers die het bezoek via de NOS volgden, en de koninklijke familie. Het nieuws gaat de hele wereld over, waar ook de aandacht vooral gaat naar het de vraag, hoe kon dit gebeuren?

Over de motieven van het slachtoffer is ook nog niks over bekend, of de dader al eerder met de politie in aanraking was geweest was wel meer duidelijkheid over. De verdachte heeft voor zover bekend geen strafblad en zou ook niet onder behandeling staan vanwege een geestelijke stoornis.Het is tevensnog niet zeker of de man alleen handelde. “Er zijn geen indicaties dat er een groep achter zit.” De woning van de man wordt doorzocht, meldde de hoofdofficier van justitie. Er gingen ook geruchten rond dat de man op die deze dag al eerder in aanraking was gekomen met de Koninklijke Marechaussee, maar daar is ook niet met zekerheid iets over te zeggen. Er is wel alles aan gedaan om de 38- jarige man te stoppen, maar dit lukte niet, ook omdat het plotseling gebeurde maar vooral ook doordat de man met een hoge snelheid reed.

Burgemeester De Graaf zegt dat er diverse voorbereidingen op het gebied van veiligheid zijn getroffen. “Maar tegen dit soort zaken kun je je niet wapenen. Er hoeft maar één gek rond te lopen. Maar niemand heeft enige reden gehad om hier aan te denken.” De plek waar het gebeurde was voor de politie ook onverwachts, zei Roelofs. Kortom, een drama op een dag die zo mooi begon. Op een stralende lentedag. Feestvieren kwam er niet meer van, het idee dat er vier doden zijn gevallen zegt al genoeg.